Vařené závitky z mořského jazyka naplněné špenátem a lososem, podávané s omáčkou ze smetany, vína, šalotky a šafránu.
Ingredience:
540 g | filet z mořského jazyka |
200 g | kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele) |
200 g | špenátu bez stonků |
120 g | mořského lososa |
300 ml | vody |
80 ml | bílého vína |
5 ks | lístků bazalky |
4 ks | silnějších dlouhých stvolů pažitky |
divoké koření | |
rybí koření | |
Na omáčku: | |
200 ml | smetany |
80 ml | bílého vína |
40 g | šalotky |
40 g | másla |
špetka mletého šafránu | |
sůl |
Postup:
1. Špenát spaříme vroucí vodou, následně přelijeme studenou vodou a vymačkáme, lososa nakrájíme na 4 proužky
2. Očištěné filety rozložíme, posypeme rybím kořením, poklademe špenátem a proužky lososa, poté plátky svineme a převážeme pažitkou
3. Do hrnce vlijeme vodu, víno, přidáme divoké koření, bazalku, očištěnou na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, závitky pokladem na pařáček do hrnce a pod pokličkou vaříme na mírném ohni 10 minut
4. Oloupanou na drobno nakrájenou šalotku necháme zesklovatět na rozehřátém másle, zalijeme ji bílým vínem a chvíli povaříme, potom přilijeme smetanu, přivedeme k varu, přidáme špetku mletého šafránu, povaříme do zhoustnutí, pak omáčku prošleháme, osolíme a podáváme se závitky.