Závin z listového těsta, plněný kapustovými listy promíchanými s masovou směsí, upečený dozlatova, podávaný s holandskou omáčkou.
Ingredience:
750 g | kapusty + voda |
500 g | mletého masa |
50 g | slaniny |
2 ks | vajec |
2 ks | žloutků na potření |
1 ks | cibule |
1 ks | rohlíku |
2 lžíce | zakysané smetany |
1 balíček | listového těsta + mouka na pomoučení válu |
mletý pepř | |
tymián | |
sůl | |
Na omáčku: | |
3 lžíce | bílého vína |
100 g | rozpuštěného másla |
2 ks | žloutků |
citronová šťáva | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kapustu omyjeme, očistíme, rozebereme na listy, krátce blanšírujeme ve slané vodě, pak prudce zchladíme pod studenou vodou, necháme okapat a velké listy naskládáme přes sebe do obdélníku cca 40 x 50 cm, ostatní nasekáme na drobno
2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu a vyválíme na plát asi 30 x 40 cm
3. Slaninu nakrájenou na kostičky necháme v pánvi rozpustit, přidáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, nasekanou kapustu a promícháme
4. Mleté maso smícháme s rohlíkem ve vodě namočeným, vyždímaným a rozdrobeným, přidáme směs z pánve, vejce, zakysanou smetanu, promícháme a ochutíme pepřem, tymiánem a solí
5. Připravenou směs rovnoměrně rozetřeme na kapustové listy, zavineme z užší strany a rozetřeme na listové těsto, zavineme, okraje pevně přitiskneme, aby nádivka nevytekla, potřeme žloutky
6. Dáme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 45 minut)
7. Mezitím připravíme omáčku; žloutky i víno ušleháme v teplé vodní lázni do pěny, pomalu, za stálého šlehání přilijeme rozpuštěné máslo a vzniklou hustou omáčku ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.