REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečený květák se sýrovou omáčkou, těstoviny s bazalkovým pestem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě zapečený předvařený květák spolu se sýrovou omáčkou a slaninou, servírovaný promíchaný s těstovinami ochucenými domácím pestem.


Ingredience:
Na květák:
2 kskvěták
1 kscibule
3 dlsmetany
200 gtvrdého sýra (ideální určený k zapékání)
150 ganglické slaniny
mírně osolená voda na květák
(vaše oblíbené koření)
mouka
máslo
pepř
sůl
Na těstoviny:
300 gtěstovin dle vlastního výběru
100 gstrouhaného sýra (parmazán)
40 gkešu oříšků
2 hrstičerstvých listů bazalky
3-4 lžíceolivového oleje
1 ksvětší stroužek česneku
čerstvě namletý černý pepř
Ostatní:
lístky bazalky a nastrouhaný parmazán na ozdobu

Postup:
  1. Květák rozebereme na jednotlivé růžičky, důkladně ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak krátce povaříme v mírně osolené vodě, vodu slijeme, květák necháme okapat
  2. Na másle zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme smetanou, přidáme nastrouhaný sýr, nevaříme! pouze zahříváme, mícháme, dokud se sýr úplně nerozpustí, dle chuti okořeníme a dosolíme
  3. Květák vyskládáme do zapékací misky, přidáme na nudličky pokrájenou slaninu, zalijeme omáčkou, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30 minut
  4. Ve větší míse smícháme obsah ze zápekací misky spolu s těstovinami ochucenými pestem, zamícháme a horké podáváme, jednotlivé porce zdobíme lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.

Příprava těstovin:

  1. V mírně osolené vodě uvaříme těstoviny tzv. na skus, tedy al dente, pak je scedíme, část vody si necháme na přípravu pesta
  2. Do nádoby mixéru dáme lístky bazalky s oříšky, přidáme parmazán, olivový olej a jeden stroužek česneku, okořeníme pepřem, osolíme a pak vše rozmixujeme
  3. Hustější pesto rozředíme částí vody, ve které se vařily těstoviny
  4. Těstoviny promícháme s pestem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy