REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečený květák se sýrovou omáčkou, těstoviny s bazalkovým pestem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě zapečený předvařený květák spolu se sýrovou omáčkou a slaninou, servírovaný promíchaný s těstovinami ochucenými domácím pestem.


Ingredience:
Na květák:
2 kskvěták
1 kscibule
3 dlsmetany
200 gtvrdého sýra (ideální určený k zapékání)
150 ganglické slaniny
mírně osolená voda na květák
(vaše oblíbené koření)
mouka
máslo
pepř
sůl
Na těstoviny:
300 gtěstovin dle vlastního výběru
100 gstrouhaného sýra (parmazán)
40 gkešu oříšků
2 hrstičerstvých listů bazalky
3-4 lžíceolivového oleje
1 ksvětší stroužek česneku
čerstvě namletý černý pepř
Ostatní:
lístky bazalky a nastrouhaný parmazán na ozdobu

Postup:
  1. Květák rozebereme na jednotlivé růžičky, důkladně ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak krátce povaříme v mírně osolené vodě, vodu slijeme, květák necháme okapat
  2. Na másle zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme smetanou, přidáme nastrouhaný sýr, nevaříme! pouze zahříváme, mícháme, dokud se sýr úplně nerozpustí, dle chuti okořeníme a dosolíme
  3. Květák vyskládáme do zapékací misky, přidáme na nudličky pokrájenou slaninu, zalijeme omáčkou, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30 minut
  4. Ve větší míse smícháme obsah ze zápekací misky spolu s těstovinami ochucenými pestem, zamícháme a horké podáváme, jednotlivé porce zdobíme lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.

Příprava těstovin:

  1. V mírně osolené vodě uvaříme těstoviny tzv. na skus, tedy al dente, pak je scedíme, část vody si necháme na přípravu pesta
  2. Do nádoby mixéru dáme lístky bazalky s oříšky, přidáme parmazán, olivový olej a jeden stroužek česneku, okořeníme pepřem, osolíme a pak vše rozmixujeme
  3. Hustější pesto rozředíme částí vody, ve které se vařily těstoviny
  4. Těstoviny promícháme s pestem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy