Kuřecí maso opečené se žempiony, česnekem, smetanou, posypané balkánským sýrem a překryté listovým těstem, zapečené dozlatova.
Ingredience:
600 g | vykostěných kuřecích stehenních řízků |
250 g | listového těsta |
250 g | žampionů |
100 g | balkánského sýru |
250 ml | smetany |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | rozmarýnových lístků |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Jednu lžíci olivového oleje zahřejeme v pánvi, vložíme na menší kousky nakrájené kuřecí maso, které ze všech stran opečeme, aby lehce zezlátlo a změklo
2. Přidáme zbylý olej, očištěné, na plátky nakrájené žampiony, oloupané, prolisované stroužky česneku, nadrobno nasekaný rozmarýn a vše opékáme dalších pět minut
3. Nakonec vlijeme smetanu, dvě minuty prohřejeme, dokud šťáva lehce nezhoustne, pokrm přendáme do zapékací mísy o průměru okolo 24 cm, posypeme strouhaným balkánským sýrem a překryjeme rozváleným listovým těstem
4. Okraje přitlačíme k míse, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut, kdy těsto lehce nabude a zezlátne.
Místo žampionů můžeme použít hříbky a balkánský sýr nahradit nivou.