REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečené brambory s masem a mrkví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky povařených brambor pokladené masovou směsí, mrkví a opět brambory, zapečené v troubě spolu se smetanou smíchanou s jíškou a nastrouhaným sýrem.


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
750 gbrambor
400 gmletého masa
100 gnastrouhaného tvrdého sýra
40 ghladké mouky
40 gmásla
200 mlsmetany 12 %
100 mlvývaru
2 ksplátky toastového chleba
2 ksvětší mrkve
1 kscibule
mletý černý pepř
špeka muškátového květu
špetka tymiánu
strouhanky na vysypání pekáče
máslo na vymazání pekáče
voda
sůl

Postup:

1. Plátky oloupaných brambor povaříme asi 5 minut v mírně osolené vodě, kolečka oškrábané mrkve povaříme asi 1 minutu
2. Chléb zalijeme 100 ml smetany, pak ho mírně vymačkáme a promícháme s mletým masem, kostičkami cibule a kořením, směs také osolíme a důkladně propracujeme
3. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací misky vyskládáme polovinu brambor, na ně rozložíme polovinu masové hmoty, kolečka mrkve, zbylé maso a vše přikryjeme druhou polovinou brambor
4. V troubě vyhřáté na 170 °C pokrm zapékáme 30 minut
5. Z másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vývarem a 100 ml smetany, uvaříme kašičku, do které ještě přidáme nastrouhaný tvrdý sýr
6. Připravenou sýrovou hmotou zalijeme pekáč s brambory, mrkví a masem a pokrm dopečeme doměkka a dozlatova.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy