I když se brambory do evropských kuchyní dostaly až počátkem 16. století, v jihoamerických zemích byly známy už mnohem dříve. Dnes se v obchodech běžně setkáme s tím, že různé druhy nesou označení A, B a C. Na tento recept použijte brambory typu B nebo C.
Ingredience:
4 ks | velké bio brambory (varný typ B nebo C) |
1 ks | stroužek bio česneku |
100 g | bio zakysané smetany |
100 g | bio tvrdého sýra |
100 g | bio slaniny |
bio jarní cibulka | |
bio pepř | |
sůl, |
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Brambory omyjte, důkladně očistěte a vložte do hrnce se studenou osolenou vodou. Vařte asi 20 minut do poloměkka.
- Mezitím na kostičky nakrájejte slaninu, nastrouhejte sýr a jarní cibulku nasekejte nadrobno.
- Uvařené brambory rozkrojte napůl a vydlabejte dužinu, kterou smíchejte s polovinou nastrouhaného sýra, prolisovaným česnekem a jarní cibulkou. Dle chuti osolte a opepřete.
- Brambory lehce potřete olejem a naplňte připravenou směsí.
- Rozložte na zapékací mísu, posypte kostičkami slaniny a pečte v troubě asi 30 minut. V posledních 5 minutách brambory posypte zbylým sýrem.
Podávejte se zakysanou smetanou.
Poznámka:Recept k článku: Podzimní sklizeň ve znamení brambor. Vybírejte pečlivě a dopřejte si to nejlepší