REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní sýrové fondue

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Typický švýcarský sýrový pokrm, který má však původ ve Francii. Doslovně znamená sýrová tavenina (le fromage fond).


Ingredience:
800 gsýra (značka sýru podle chuti)
2 dlbílého vína
1 lžícebrandy
1 lžičkaškrobu
chilli paprička
muškátový oříšek
kotlík na fondue

Postup:

1. Nádobu na fondue vytřeme chilli papričkou, vlijeme víno a zahřejeme
2. Vsypeme kousky sýru se strouhaným muškátovým oříškem a mícháme, až vznikne omáčka
3. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou s troškou vína, krátce povaříme a dolijeme brandy
4. Kotlík ponecháme na mírném ohni uprostřed stolu, střídavě napichujeme nejrůznější suroviny podle vlastní chuti a máčíme je v sýrové omáčce.

Doporučení:

K namáčení: Jahody a kiwi, opečené brambory, ananas a žlutý meloun, vařená karotka, opečené maso, opečený chléb a veka, orestovaný pórek a cibulka, opečené krevety, orestované žampióny, hrozny …

Poznámka:

– Ve velkých nákupních řetězcích dnes koupíte speciální sýry určené k přípravě fondue- Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek- Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý- Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká – Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval- Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citrónové šťávy.- Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu- Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody- Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padat z vidliček – Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy