Zaječí hřbet upečený na cibulovém základě, servírovaný s vyšlehanou bramborovou kaší s rozinkami a jablkovým salátem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | zaječího hřbetu |
150 g | anglické slaniny v plátcích |
100 g | sádla |
40 g | hladké mouky |
400 ml | zvěřinového vývaru nebo vývaru z kostí |
250 ml | smetany |
1 ks | středně velké cibule |
mletý černý pepř | |
šťáva z 1 ks citrónu | |
sůl | |
Na bramborovou přílohu: | |
600 g | bramborové kaše |
40 g | rozinek |
50 ml | smetany |
Na jablkový salát: | |
500 g | jablek |
150 g | ochucené majonézy |
1 lžíce | koňaku |
1 lžíce | kečupu |
Postup:
1. Dobře odleželý zaječí hřbet očistíme a odblaníme, páteřní kost na několika místech nasekneme, aby se při pečení nekroutila
2. Maso osolíme, okořeníme mletým černým pepřem, zabalíme do plátků slaniny a převážeme nití
3. V pekáči na orestované cibuli opečeme připravený zaječí hřbet, pod poklicí v troubě vyhřáté na 190 °C pečeme 60-90 minut, při pečení maso přeléváme výpekem a podléváme vývarem
4. Upečený hřbet vytáhneme, odstraníme nitě, naporcujeme a uchováme v teple
5. Z vypečené šťávy odstraníme tuk, trochu ji vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, lehce osmahneme, přilijeme 250 ml smetany, osolíme, zakápneme citronovou šťávou a krátce povaříme
6. Porce králíka vložíme zpět do omáčky, maso prohřejeme a můžeme servírovat.
Dochucení bramborové kaše:
Do bramborové kaše přilijeme 50 g smetany, vyšleháme ji do pěny, zlehka vmícháme v horké vodě spařené rozinky.
Příprava jablkového salátu:
Omytá jablka zbavená jadřinců nakrájíme na kostičky nebo tenké plátky a promícháme s ochucenou majonézou, do které jsme vmíchali kečup a koňak.