REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zaječí hřbet po karlovarsku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zaječí hřbet upečený na cibulovém základě, servírovaný s vyšlehanou bramborovou kaší s rozinkami a jablkovým salátem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
800 gzaječího hřbetu
150 ganglické slaniny v plátcích
100 gsádla
40 ghladké mouky
400 mlzvěřinového vývaru nebo vývaru z kostí
250 mlsmetany
1 ksstředně velké cibule
mletý černý pepř
šťáva z 1 ks citrónu
sůl
Na bramborovou přílohu:
600 gbramborové kaše
40 grozinek
50 mlsmetany
Na jablkový salát:
500 gjablek
150 gochucené majonézy
1 lžícekoňaku
1 lžícekečupu

Postup:

1. Dobře odleželý zaječí hřbet očistíme a odblaníme, páteřní kost na několika místech nasekneme, aby se při pečení nekroutila
2. Maso osolíme, okořeníme mletým černým pepřem, zabalíme do plátků slaniny a převážeme nití
3. V pekáči na orestované cibuli opečeme připravený zaječí hřbet, pod poklicí v troubě vyhřáté na 190 °C pečeme 60-90 minut, při pečení maso přeléváme výpekem a podléváme vývarem
4. Upečený hřbet vytáhneme, odstraníme nitě, naporcujeme a uchováme v teple
5. Z vypečené šťávy odstraníme tuk, trochu ji vydusíme, zaprášíme hladkou moukou, lehce osmahneme, přilijeme 250 ml smetany, osolíme, zakápneme citronovou šťávou a krátce povaříme
6. Porce králíka vložíme zpět do omáčky, maso prohřejeme a můžeme servírovat.

Dochucení bramborové kaše:
Do bramborové kaše přilijeme 50 g smetany, vyšleháme ji do pěny, zlehka vmícháme v horké vodě spařené rozinky.

Příprava jablkového salátu:
Omytá jablka zbavená jadřinců nakrájíme na kostičky nebo tenké plátky a promícháme s ochucenou majonézou, do které jsme vmíchali kečup a koňak.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy