Plátky vepřové kýty nebo krkovice pokladené kysaným zelím a špalíky anglické slaniny, zamotané do tvaru závitků, zprudka opečené, pak podušené ve vývaru doměkka, v tomto případě servírované s domácími bramborovými knedlíky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | vepřové kýty nebo krkovičky |
200 g | tučné anglické slaniny v celku |
200 g | kysaného zelí |
3 lžíce | sádla |
2 ks | menší cibule |
vývar | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
350 g | vystydlých vařených brambor |
350 g | syrových brambor |
150 g | hrubé mouky |
1 lžíce | škrobu |
2 ks | vejce |
1 ks | nakrájené žemle |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Maso nakrájíme na čtyři plátky, naklepeme, osolíme a opepříme
2. Každý plátek přikryjeme propláchnutým kysaným zelím, které jsme pokmínovali a přidáme špalíček anglické slaniny, zabalíme, svážeme a opečeme na sádle
3. V kastrolu rozškvaříme zbytek slaniny, přidáme sádlo, necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, vložíme závitky, podlijeme, okmínujeme, dáme zbytek zelí, zalijeme vývarem a dusíme do měkka
4. Šťávu zredukujeme a zahustíme hladkou moukou, důkladně provaříme.
Příprava knedlíků: 1. Nastrouháme syrové brambory, které vymačkáme, přidáme vařené nastrouhané brambory, žemli, vejce, sůl a mouku
2. V osolené vodě pak vaříme kulaté knedlíky o průměru 8-10 cm, které jsme vytvořili mokrýma rukama, vaříme asi 8 až 10 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika
Výpečky z uzeného boku, dušený čerstvý špenát, bramborové knedlíčky
Zapečený vepřový guláš s dýní a bramborem