Guláš připravený z celé vepřové hlavy a vnitřností.
Ingredience:
1 ks | vepřové hlavy a vnitřnosti z prasete |
1 kg | cibule |
250-300 g | sádla |
80-150 g | hladké mouky |
3 l | vody (nebo dle potřeby) |
mletá slaká paprika | |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Z očištěné hlavy odřízneme vše co půjde (kůži, líčka …) skelet vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl úplně potopený a dáme vařit tak na 60-90 minut, až z kostí zbytky masa začnou sami odpadat
2. Skelet z hlavy úplně obereme a maso přidáme k líčkám nakrájeným na menší kostky
3. Důkladně propláchnuté vnitřnosti (srdce, játra, slezina, plíce …) nakrájíme na kostky a přidáme je k ostatnímu masu
4. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a pak ji orestujeme na sádle (ne na oleji!)
5. Na cibuli postupně přidáme kostky masa z hlavy a vnitřnosti, maso osolíme, orestujeme a pak podusíme ve vlastní šťávě doměkka (zásadně nepodléváme!)
6. V této fázi přípravy do guláše nasypeme mletou sladkou papriku a okořeníme pepřem, vše zamícháme a dle potřeby masa podlijeme vývarem z hlavy
7. Vše ještě chvíli povaříme, guláš zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě, zahuštěný guláš případně ještě osolíme a můžeme servírovat nejlépe s čerstvým chlebem.
Pokud použijeme i prasečí mozeček, dáme ho do guláše až na posledních 15 minut dušení.