REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zabijačkový guláš z hlavy a drobů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš připravený z celé vepřové hlavy a vnitřností.


Ingredience:
1 ksvepřové hlavy a vnitřnosti z prasete
1 kgcibule
250-300 gsádla
80-150 ghladké mouky
3 lvody (nebo dle potřeby)
mletá slaká paprika
mletý černý pepř
sůl

Postup:

1. Z očištěné hlavy odřízneme vše co půjde (kůži, líčka …) skelet vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl úplně potopený a dáme vařit tak na 60-90 minut, až z kostí zbytky masa začnou sami odpadat
2. Skelet z hlavy úplně obereme a maso přidáme k líčkám nakrájeným na menší kostky
3. Důkladně propláchnuté vnitřnosti (srdce, játra, slezina, plíce …) nakrájíme na kostky a přidáme je k ostatnímu masu
4. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a pak ji orestujeme na sádle (ne na oleji!)
5. Na cibuli postupně přidáme kostky masa z hlavy a vnitřnosti, maso osolíme, orestujeme a pak podusíme ve vlastní šťávě doměkka (zásadně nepodléváme!)
6. V této fázi přípravy do guláše nasypeme mletou sladkou papriku a okořeníme pepřem, vše zamícháme a dle potřeby masa podlijeme vývarem z hlavy
7. Vše ještě chvíli povaříme, guláš zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě, zahuštěný guláš případně ještě osolíme a můžeme servírovat nejlépe s čerstvým chlebem.

Doporučení:

Pokud použijeme i prasečí mozeček, dáme ho do guláše až na posledních 15 minut dušení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy