Tento recept nám předala paní Dubnová z Rohenic. Jedná se o receptůru na guláš připravovaný při zabijačce, kterou mívali i čtyřikrát do roka.
Ingredience:
Recept na 6 kg masa: | |
6 kg | plecka |
podkrčí | |
mozeček | |
játra | |
brzlík | |
500 g | sádla |
150 g | hladké mouky |
1,5 kg | cibule |
2 l | zabijačkového vývaru (vývar vzniklý při vaření masa na ovar a tlačenku) |
nové koření | |
mletý papř | |
drcený kmín | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno a pak ji orestujeme na sádle (ne na oleji!)
2. Nakrájíme maso na menší kousky (kromě mozečku, ten dáváme až na konec), mírně ho osolíme a pak přidáme k cibuli, dusíme cca 60 minut (bez podlití!)
3. V této fázi maso dle chuti okořeníme novým kořením, drceným kmínem a pepřem, opět přisolíme (musíme ochutnat)
4. Zalijeme horkou polívkou z masa na ovar (2 l), přidáme mozeček a opět dusíme do úplného změknutí masa
5. Nakonec guláš zahustíme zaprášením hladké mouky přímo do guláše, chvíli provaříme a můžeme servírovat.
Zabijačkový guláš podáváme s čerstvým chlebem.