Polévka připravená z rozmělněného obsahu jelítek, vařených krup, česneku, vody, cibule, sádla a koření.
Ingredience:
2 ks | jelítek (cca 300 g) |
1 ks | menší palice česneku |
40 g | krup |
20 g | sádla |
1 l | vody |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kroupy si několikrát propláchneme, pak vsypeme do hrnce s vroucí osolenou vodou a za občasného promíchání uvaříme doměkka, poté kroupy scedíme a propláchneme vodou
2. Jelítka zbavíme střev, obsah nakrájíme na kousky a pak rozmělníme vidličkou, pak si oloupeme česnek a cibuli, česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na jemno
3. Do hrnce si nalijeme 1 l vody, přidáme rozmělněné jelítka, důkladně promícháme a povaříme 5 minut, poté přidáme rozemnutou majoránku, prolisovaný česnek, kroupy, pepř, sůl a vše opět 5 minut povaříme
4. Pak si na rozehřátém sádle osmahneme cibuli dozlatova, přidáme jí do polévky a ihned servírujeme s krajíčkem chleba.