REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zabijačková polévka z kroupového prejtu a tlačenky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prdelačka, neboli tmavá zabijačková polévka, připravená z polotovaru, tedy kroupového prejtu nebo kroupových jelit, několika plátků tlačenky, vody, kořenové zeleniny, cibule, česneku, sádla a koření. Skvělá možnost, když dostanete chuť na polévku běžně vařenou při domácí zabijačce a zrovna se nikde kolem vás porážení prasete nekoná.


Ingredience:
600-700 gjelítkový prejt s kroupami (lze nahradit cca 4 kusy kroupovými jelítky)
150-200 gplátků klasické vepřové tlačenky
150 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel a kousek celeru)
1,5 lvepřového vývar nebo voda a bujón
4 ksstroužky česneku
1 ksvětší cibule
1 kscelý bobkový list
1 lžícesušené majoránky
několik kuliček černého pepře a nového koření
mletý černý nebo drcený pepř
sádlo
sůl

Postup:
  1. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na silnější nudličky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, kolečka tlačenky nakrájíme na menší čtverečky.
  2. Na rozpuštěném sádle, přímo v hrnci, zprudka orestujeme oloupanou, nadrobno pokrájenou cibuli, jakmile začne zlátnou, přidáme i kořenovou zeleninu, jakmile cibule úplně zezlátne, přidáme prejt (nebo jelita zbavená střívek) a obsah hrnce ihned zalijeme vývarem nebo horkou vodu (pokud použijeme vodu, přihodíme i kostky bujónu).
  3. Do polévky hodíme kostky tlačenky, přidáme koření (kromě majoránky), polévku osolíme a občas zamícháme, vaříme tak 30 minut.
  4. Nakonec polévku dochutíme prolisovanými stroužky česneku, majoránkou, černým mletým pepřem a případně ji ještě osolíme, zamícháme a již jen krátce povaříme.
Doporučení:

Pokud neseženete jelítkový prejt s kroupami, jen bez krup, lze kroupy zvláště uvařit a do polévky přidat. Rozhodně tam patří!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků