Prdelačka, neboli tmavá zabijačková polévka, připravená z polotovaru, tedy kroupového prejtu nebo kroupových jelit, několika plátků tlačenky, vody, kořenové zeleniny, cibule, česneku, sádla a koření. Skvělá možnost, když dostanete chuť na polévku běžně vařenou při domácí zabijačce a zrovna se nikde kolem vás porážení prasete nekoná.
Ingredience:
600-700 g | jelítkový prejt s kroupami (lze nahradit cca 4 kusy kroupovými jelítky) |
150-200 g | plátků klasické vepřové tlačenky |
150 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel a kousek celeru) |
1,5 l | vepřového vývar nebo voda a bujón |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
1 ks | celý bobkový list |
1 lžíce | sušené majoránky |
několik kuliček černého pepře a nového koření | |
mletý černý nebo drcený pepř | |
sádlo | |
sůl |
Postup:
- Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na silnější nudličky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, kolečka tlačenky nakrájíme na menší čtverečky.
- Na rozpuštěném sádle, přímo v hrnci, zprudka orestujeme oloupanou, nadrobno pokrájenou cibuli, jakmile začne zlátnou, přidáme i kořenovou zeleninu, jakmile cibule úplně zezlátne, přidáme prejt (nebo jelita zbavená střívek) a obsah hrnce ihned zalijeme vývarem nebo horkou vodu (pokud použijeme vodu, přihodíme i kostky bujónu).
- Do polévky hodíme kostky tlačenky, přidáme koření (kromě majoránky), polévku osolíme a občas zamícháme, vaříme tak 30 minut.
- Nakonec polévku dochutíme prolisovanými stroužky česneku, majoránkou, černým mletým pepřem a případně ji ještě osolíme, zamícháme a již jen krátce povaříme.
Pokud neseženete jelítkový prejt s kroupami, jen bez krup, lze kroupy zvláště uvařit a do polévky přidat. Rozhodně tam patří!