Slavnostní salát přílohový, ozdoba mnoha rautů.
Ingredience:
300 g | celeru |
3 lžíce | zakysané smezany |
3 lžíce | citronové šťávy |
3 lžíce | jogurtu |
3 lžíce | ušlehané šlehačky |
2 ks | nakyslá jablka |
kajenský pepř | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na marinovaná jablka: | |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | tekutého medu |
2 ks | jablek |
špetka zázvoru | |
Na ozobu: | |
80 g | vlašských ořechů |
Postup:
1. Oloupaný celer uvaříme v mírně okyselené vodě téměř doměkka, zcedíme ho a po okapání nakrájíme na tenké hranolky
2. V míse promícháme připravený celer s jablíčky nakrájenými na nudličky
3. Přidáme dresink připravený smícháním jogurtu, zakysané smetany a citronové šťávy, ochucený kajenským pepřem, mletý pepřem a solí
4. Nakonec zamícháme do salátu 3 lžíce ušlehané šlehačky
5. Na pánvi opražíme na sucho vlašské ořechy
6. V talíři smícháme citronovou šťávu s medem a špetkou zázvoru, další dvě jablka nastrouháme a namočíme v medové marinádě
7. Lehce okapané marinované dílky jablek rozložíme na talíře, na ně navršíme porce salátu a ozdobíme opraženými ořechy.
Takto připravený salát můžeme ozdobit i listy salátu nebo rukoly.