REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba domácího másla z mléka od sedláka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době je máslo nejen hodně drahé, ale i kvalita kupovaných výrobků je občas dost pochybná. Proto kdo rád doma něco vyrábí, může si zkusit vyrobit vlastní domácí máslo.


Ingredience:
5 lpoctivého mléka od sedláka
ruční šlehač, nebo mixér

Postup:
  1. Kvalitní mléko můžeme nechat 2 dny odležet, pokud máme pochybnosti o kvalitě, nebo se jen bojíme, raději mléko pasterizujeme, což ovšem snižuje kvalitu samotného mléka (nepasterizované mléko pustí více smetany!)
  2. Pokud volíme pasterizování mléka, zahříváme ho ve vhodném hrnci k teplotě 72 °C, tuto teplotu musíme udržet 30 vteřin, pak mléko ochladíme a necháme další 2 dny odležet
  3. Na povrchu mléka se postupně vysráží smetana, tu opatrně sbíráme tak dlouho, dokud nezačne prosvítat světlá, řidčí část mléka, ze smetany začneme vyrábět máslo, zbylé mléko můžeme buď vypít, nebo z něj vyrobit jiný výrobek, jako sýr či jogurt
  4. Nyní začneme vyrábět máslo; dříve využívané máselnice necháme v muzejích, my použijeme na výrobu másla moderní výrobek, mixér či ruční šlehač
  5. Smetanu, nejlépe o teplotě kolem 12-14 °C, přendáme do nádoby mixéru a mixujeme tak dlouho, až vznikne šlehačka, pokračujeme dále ve šlehání, vznikne máslo a tekutina, což je vlastně poctivé podmáslí, to využijeme dle příslušných receptur
  6. Samotné máslo musíme ještě vyčistit; máslo zbavené podmáslí vložíme do vhodné mísy, zalijeme čistou studenou vodou, máslo rukama důkldně prohněteme, špinavou vodu vylijeme, nalijeme další čistou vodu, postup několikrát opakujeme, až bude voda po hnětení másla úplně čistá, tedy nezakalená
  7. Máslo zabalíme do alobalu, nebo vtlačíme do vhodné umělohmotné krabičky s uzávěrem, případně můžeme použít i formu na máslo, skladujeme v lednici.
Doporučení:

Ukázkové video výroby másla:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy