REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba domácího másla z mléka od sedláka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době je máslo nejen hodně drahé, ale i kvalita kupovaných výrobků je občas dost pochybná. Proto kdo rád doma něco vyrábí, může si zkusit vyrobit vlastní domácí máslo.


Ingredience:
5 lpoctivého mléka od sedláka
ruční šlehač, nebo mixér

Postup:
  1. Kvalitní mléko můžeme nechat 2 dny odležet, pokud máme pochybnosti o kvalitě, nebo se jen bojíme, raději mléko pasterizujeme, což ovšem snižuje kvalitu samotného mléka (nepasterizované mléko pustí více smetany!)
  2. Pokud volíme pasterizování mléka, zahříváme ho ve vhodném hrnci k teplotě 72 °C, tuto teplotu musíme udržet 30 vteřin, pak mléko ochladíme a necháme další 2 dny odležet
  3. Na povrchu mléka se postupně vysráží smetana, tu opatrně sbíráme tak dlouho, dokud nezačne prosvítat světlá, řidčí část mléka, ze smetany začneme vyrábět máslo, zbylé mléko můžeme buď vypít, nebo z něj vyrobit jiný výrobek, jako sýr či jogurt
  4. Nyní začneme vyrábět máslo; dříve využívané máselnice necháme v muzejích, my použijeme na výrobu másla moderní výrobek, mixér či ruční šlehač
  5. Smetanu, nejlépe o teplotě kolem 12-14 °C, přendáme do nádoby mixéru a mixujeme tak dlouho, až vznikne šlehačka, pokračujeme dále ve šlehání, vznikne máslo a tekutina, což je vlastně poctivé podmáslí, to využijeme dle příslušných receptur
  6. Samotné máslo musíme ještě vyčistit; máslo zbavené podmáslí vložíme do vhodné mísy, zalijeme čistou studenou vodou, máslo rukama důkldně prohněteme, špinavou vodu vylijeme, nalijeme další čistou vodu, postup několikrát opakujeme, až bude voda po hnětení másla úplně čistá, tedy nezakalená
  7. Máslo zabalíme do alobalu, nebo vtlačíme do vhodné umělohmotné krabičky s uzávěrem, případně můžeme použít i formu na máslo, skladujeme v lednici.
Doporučení:

Ukázkové video výroby másla:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy