REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba domácího másla z mléka od sedláka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V dnešní době je máslo nejen hodně drahé, ale i kvalita kupovaných výrobků je občas dost pochybná. Proto kdo rád doma něco vyrábí, může si zkusit vyrobit vlastní domácí máslo.


Ingredience:
5 lpoctivého mléka od sedláka
ruční šlehač, nebo mixér

Postup:
  1. Kvalitní mléko můžeme nechat 2 dny odležet, pokud máme pochybnosti o kvalitě, nebo se jen bojíme, raději mléko pasterizujeme, což ovšem snižuje kvalitu samotného mléka (nepasterizované mléko pustí více smetany!)
  2. Pokud volíme pasterizování mléka, zahříváme ho ve vhodném hrnci k teplotě 72 °C, tuto teplotu musíme udržet 30 vteřin, pak mléko ochladíme a necháme další 2 dny odležet
  3. Na povrchu mléka se postupně vysráží smetana, tu opatrně sbíráme tak dlouho, dokud nezačne prosvítat světlá, řidčí část mléka, ze smetany začneme vyrábět máslo, zbylé mléko můžeme buď vypít, nebo z něj vyrobit jiný výrobek, jako sýr či jogurt
  4. Nyní začneme vyrábět máslo; dříve využívané máselnice necháme v muzejích, my použijeme na výrobu másla moderní výrobek, mixér či ruční šlehač
  5. Smetanu, nejlépe o teplotě kolem 12-14 °C, přendáme do nádoby mixéru a mixujeme tak dlouho, až vznikne šlehačka, pokračujeme dále ve šlehání, vznikne máslo a tekutina, což je vlastně poctivé podmáslí, to využijeme dle příslušných receptur
  6. Samotné máslo musíme ještě vyčistit; máslo zbavené podmáslí vložíme do vhodné mísy, zalijeme čistou studenou vodou, máslo rukama důkldně prohněteme, špinavou vodu vylijeme, nalijeme další čistou vodu, postup několikrát opakujeme, až bude voda po hnětení másla úplně čistá, tedy nezakalená
  7. Máslo zabalíme do alobalu, nebo vtlačíme do vhodné umělohmotné krabičky s uzávěrem, případně můžeme použít i formu na máslo, skladujeme v lednici.
Doporučení:

Ukázkové video výroby másla:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy