Klasický vídeňský dort z mouky, vajec a dalších ingrediencí, potřený marmeládou, ozdobený čokoládovou polevou.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | kvalitní tmavé čokolády |
150 g | másla |
150 g | hrubé mouky |
100 g | moučkového cukru |
50 g | jemného krystalového cukru |
6 ks | vajec |
špetka soli | |
tuk a hladká mouka na formu | |
meruňková zavařenina na potření | |
Na polevu: | |
1/2 hrnku | vody |
200 g | kvalitní tmavé čokolády |
200 g | jemného krystalového cukru |
Postup:
1. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, smícháme se změklým máslem dohladka a pak pomalu přidáváme moučkový cukr a žloutky jeden po druhém
2. Bílky našleháme s krystalovým cukrem, zlehka vmícháme hrubou mouku se solí a to celé zamícháme do čokoládové směsi
3. Vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, dáme do trouby a pečeme při 180 °C 45-60 minut, upečený dort necháme ve formě úplně vychladnout
4. Meruňkovou marmeládu nahřejeme, propasírujeme ji přes sítko, pomažeme jí dort a necháme stát několik hodin
5. Připravíme si polevu; cukr, čokoládu a vodu přivedeme na stálého míchání do varu, pak snížíme teplotu a pokračujeme ve vaření dalších 5 minut, až poleva začne houstnout
6. Potom polevu rychle a stejnoměrně rozetřeme na celý dort (nejlépe pomocí druhého nože namočeného ve vodě) včetně stran.