REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřový paprikáš a halušky (nočky)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maďarský paprikáš je vlastně guláš, v tomto případě, z vepřového masa, rajčat, cibule, česneku, paprik …. a koření, který je zjemněný kysanou smetanou. Je skvělý například s domácími nočky.


Ingredience:
Na paprikáš:
500 gvepřové plece nebo kýty
250 mlhusté kysané smetany
3 ksrajčata
2 ksstroužky česneku
1 kspaprikový lusk
1 kscibule
2 lžícemaďarské papriky (sladké, mleté)
1 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
1 lžičkadrceného kmínu
vývar nebo voda na podlití
pepř
sůl
Na přílohové halušky:
400 gpolohrubé mouky
200-250 mlvody
2 lžičkysoli
1 lžícemásla (tohle do těsta nepřijde!)
2 ksvejce

Postup:

1. Na sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli
2. Maso nakrájíme na malé kostky, osolíme, opepříme a okmínujeme, vhodíme do pánve k cibuli a necháme zatáhnout, pak sundáme ze zdroje tepla a přisypeme papriku, pořádně zamícháme, aby se nám všechno maso hezky paprikou obalilo
3. Pánev vrátíme zpět na plamen, přidáme na plátky nakrájený česnek, papriku a rajčata na kostičky, podlejeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou dusíme doměkka
4. Pokrm zasypeme hladkou moukou (nemusíme) a necháme zhoustnout, přidáme smetanu (aby se nám nezdrcla, než ji dáme do pánve, přidáme do studené smetany pár lžic horké šťávy), promícháme a po částech přidáváme k masu
5. Paprikáš ještě promícháme a dochutíme, servírujeme s domácími noky.

Příprava halušek (noků):
1. Ze všech ingrediencí na noky si vymícháme vařechou polotuhé těsto, vodu přidáváme postupně, abychom získali polotuhé těsto, které půjde dobře protláčet přes haluškovač
2. Těsto necháme cca 1/
2 hodiny odpočinou
3. Do vroucí osolené vody přes haluškové síto protlačujeme těsto, opatrně zamícháme, aby se nám nepřichytilo ke dnu, až halušky vyplavou k hladině, vaříme ještě 3 minuty
4. Uvařené halušky scedíme do sítka, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat, přemístíme do mísy a přidáme máslo, aby se nám halušky k sobě neslepily.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy