Maďarský paprikáš je vlastně guláš, v tomto případě, z vepřového masa, rajčat, cibule, česneku, paprik …. a koření, který je zjemněný kysanou smetanou. Je skvělý například s domácími nočky.
Ingredience:
Na paprikáš: | |
500 g | vepřové plece nebo kýty |
250 ml | husté kysané smetany |
3 ks | rajčata |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | paprikový lusk |
1 ks | cibule |
2 lžíce | maďarské papriky (sladké, mleté) |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sádla |
1 lžička | drceného kmínu |
vývar nebo voda na podlití | |
pepř | |
sůl | |
Na přílohové halušky: | |
400 g | polohrubé mouky |
200-250 ml | vody |
2 lžičky | soli |
1 lžíce | másla (tohle do těsta nepřijde!) |
2 ks | vejce |
Postup:
1. Na sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli
2. Maso nakrájíme na malé kostky, osolíme, opepříme a okmínujeme, vhodíme do pánve k cibuli a necháme zatáhnout, pak sundáme ze zdroje tepla a přisypeme papriku, pořádně zamícháme, aby se nám všechno maso hezky paprikou obalilo
3. Pánev vrátíme zpět na plamen, přidáme na plátky nakrájený česnek, papriku a rajčata na kostičky, podlejeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou dusíme doměkka
4. Pokrm zasypeme hladkou moukou (nemusíme) a necháme zhoustnout, přidáme smetanu (aby se nám nezdrcla, než ji dáme do pánve, přidáme do studené smetany pár lžic horké šťávy), promícháme a po částech přidáváme k masu
5. Paprikáš ještě promícháme a dochutíme, servírujeme s domácími noky.
Příprava halušek (noků):
1. Ze všech ingrediencí na noky si vymícháme vařechou polotuhé těsto, vodu přidáváme postupně, abychom získali polotuhé těsto, které půjde dobře protláčet přes haluškovač
2. Těsto necháme cca 1/
2 hodiny odpočinou
3. Do vroucí osolené vody přes haluškové síto protlačujeme těsto, opatrně zamícháme, aby se nám nepřichytilo ke dnu, až halušky vyplavou k hladině, vaříme ještě 3 minuty
4. Uvařené halušky scedíme do sítka, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat, přemístíme do mísy a přidáme máslo, aby se nám halušky k sobě neslepily.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová