REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřový paprikáš a halušky (nočky)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maďarský paprikáš je vlastně guláš, v tomto případě, z vepřového masa, rajčat, cibule, česneku, paprik …. a koření, který je zjemněný kysanou smetanou. Je skvělý například s domácími nočky.


Ingredience:
Na paprikáš:
500 gvepřové plece nebo kýty
250 mlhusté kysané smetany
3 ksrajčata
2 ksstroužky česneku
1 kspaprikový lusk
1 kscibule
2 lžícemaďarské papriky (sladké, mleté)
1 lžícehladké mouky
1 lžícesádla
1 lžičkadrceného kmínu
vývar nebo voda na podlití
pepř
sůl
Na přílohové halušky:
400 gpolohrubé mouky
200-250 mlvody
2 lžičkysoli
1 lžícemásla (tohle do těsta nepřijde!)
2 ksvejce

Postup:

1. Na sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli
2. Maso nakrájíme na malé kostky, osolíme, opepříme a okmínujeme, vhodíme do pánve k cibuli a necháme zatáhnout, pak sundáme ze zdroje tepla a přisypeme papriku, pořádně zamícháme, aby se nám všechno maso hezky paprikou obalilo
3. Pánev vrátíme zpět na plamen, přidáme na plátky nakrájený česnek, papriku a rajčata na kostičky, podlejeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou dusíme doměkka
4. Pokrm zasypeme hladkou moukou (nemusíme) a necháme zhoustnout, přidáme smetanu (aby se nám nezdrcla, než ji dáme do pánve, přidáme do studené smetany pár lžic horké šťávy), promícháme a po částech přidáváme k masu
5. Paprikáš ještě promícháme a dochutíme, servírujeme s domácími noky.

Příprava halušek (noků):
1. Ze všech ingrediencí na noky si vymícháme vařechou polotuhé těsto, vodu přidáváme postupně, abychom získali polotuhé těsto, které půjde dobře protláčet přes haluškovač
2. Těsto necháme cca 1/
2 hodiny odpočinou
3. Do vroucí osolené vody přes haluškové síto protlačujeme těsto, opatrně zamícháme, aby se nám nepřichytilo ke dnu, až halušky vyplavou k hladině, vaříme ještě 3 minuty
4. Uvařené halušky scedíme do sítka, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat, přemístíme do mísy a přidáme máslo, aby se nám halušky k sobě neslepily.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy