Vařené jazyky oloupané, opečené na oleji, servírované podlité smetanovou omáčkou připravenou z cibulového základu.
Ingredience:
2 ks | vepřové jazyky |
1 ks | cibule |
150 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
50 g | slaniny |
250 ml | kysané smetany |
1 lžička | karamelu |
1 lžíce | hladké mouky |
mletý pepř | |
šťáva z 1/2 ks citrónu | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové jazyky opláchneme a vložíme do teplé osolené vody spolu s hrubě nasekanou kořenovou zeleninou, vaříme
2. Měkké jazyky vyjmeme, ponoříme do studené vody, sloupneme a nakrájíme na plátky
3. Rozškvaříme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené jazyky a dozlatova vše osmahneme
4. Nakonec pokrm zalijeme kysanou smetanou, ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku a ochutili citrónovou šťávou, karamelem, povaříme 2-3 minuty v hustší omáčku
5. Dochutíme solí a mletým černým pepřem.
Vhodnou přílohou jsou noky nebo houskové knedlíky.