Vepřové plece dušené doměkka s kořením a kořenovou zeleninou, servírované přelité ochucenou smetanovou omáčkou z výpeku.
Ingredience:
800 g | vepřové plece |
250 ml | masového vývaru |
250 ml | smetany |
1 lžička | cukru |
1 lžíce | nasekané petrželky |
3 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | sádla |
1/4 ks | celeru |
1 ks | cibule |
1 ks | petržele |
2 ks | bobkového listu |
3 ks | kuliček nového koření |
3 ks | mrkve |
šťáva z 1 citronu | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou vepřovou plec omyjeme, osušíme, osolíme a okořeníme pepřem
2. Na rozehřátém oleji orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a ze všech stran ho opečeme
3. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kousky, přidáme k masu společně s bokovými listy, novým kořením, zalijeme vývarem a přiklopené dusíme na mírném ohni doměkka, podle potřeby maso občas podlijeme vodou
4. Měkké maso, koření a část zeleniny vyndáme, zbytek v hrnci rozmixujeme, zaprášíme hladkou moukou, krátce povaříme, přilijeme smetanu, dochutíme cukrem, citronovou šťávou, solí a na jemno nasekanou petrželkou, vše důkladně promícháme
5. Maso nakrájíme na plátky, dámě zpět do omáčky a pokrm krátce prohřejeme.
Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.