Zavařené domácí vepřové je skvělé na cesty, na chalupy, nebo tehdy, když je mražák či lednička úplně vymetená …
Ingredience:
1 kg | libového bůčku s kůží |
nebo | |
0,5 kg | plecka |
0,5 kg | bůčku |
Ostatní: | |
19 g | pragandy (rychlosůl), kdo se bojí pragandy dá sůl kuchyňskou |
zavařovací sklenice s uzévěry |
Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm velké, přidáme sůl a rukama řádně promícháme
2. Maso naplníme do vypařených sklenic 3 cm pod okraj, pořádně okraje sklenic otřeme, zavíčkujeme a dáme do zavařovacího hrnce
3. Vaříme 2 hodiny při 100 °C, necháme v hrnci do druhého dne, kdy znovu vaříme při 100 °C, ale už jen 1 hodinu
4. Sklenice po mírném zchladnutí vytáhneme a uložíme do sklepa nebo do spíže.
Větší kus masa po otevření můžeme připravit jako pečeni, nebo upravíme maso jako řízky a to buď na přírodní způsob, nebo také jako smažené. Z menších kousků uvaříme např. obyčejný guláš nebo segedinský. Výborné je i maso na paprice.Další informace o zavařování najdete v naší škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová