Na sádle orestované kostky vepřového plecka, podušené do měkka na cibuli a kořenové zelenině, podlité vodou nebo vývarem a pivem. Servírované s propasírovanou omáčkou zahuštěnou chlebovou strouhankou.
Ingredience:
500 g | vepřové plece |
200 g | kořenové zeleniny - petržele a celeru |
200 ml | vody nebo vývaru |
200 ml | světlého piva |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuliček černého pepře |
1 ks | větší cibule |
1 ks | mrkve |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | chlebové strouhanky |
1 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | másla |
1 lžička | mletého sušeného zázvoru |
1 lžička | strouhané citronové kůry |
drcený pepř | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Maso pokrájíme na větší kostky, osolíme a okořeníme. Rozpálíme sádlo a maso zprudka restujeme ze všech stran
2. Vyjmeme a do výpeku dáme na kostičky pokrájenou cibuli a na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu, chvilku restujeme, přidáme pepř a nové koření, rajský protlak, cukr, citronovou kůru a opět zarestujeme
3. Vrátíme maso a podlijeme pivem, necháme zčásti odpařit a přidáme vodu, pod pokličkou, za občasného míchání, dusíme do měkka, podle potřeby podlijeme vodou
4. Je-li maso měkké, vyjmeme ho a omáčku propasírujeme, přidáme chlebovou strouhanku (na jemno nastrouháme trochu tvrdého chleba), podle potřeby dosolíme a dochutíme citronovou šťávou
5. Na závěr pro zjemnění přidáme máslo, vrátíme maso, prohřejeme a můžeme podávat.
Chceme-li omáčku jemnou, pak ji ještě ponorným mixérem promixujeme.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová