Další klasický recept z houbařské kuchařky. Jde o kostky vepřového masa, například plecka nebo krkovice, podušené v tlakovém hrnci na cibulovém základě spolu s plátky čerstvých nebo i mražených hub, dochucené kmínem, pepřem a solí.
Ingredience:
800 g | vepřového masa (vepřové plecko nebo např. krkovička) |
250 g | čerstvých, případně mražených hub |
1 ks | větší cibule |
voda + bujón nebo hotový vývar na podlití | |
celý nebo drcený kmín | |
mouka na zahuštění | |
tuk (rostlinný olej nebo sádlo) | |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Přímo v tlakovém hrnci na tuku orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kostky masa, restujeme, občas zamícháme, necháme maso zatáhnout.
- Maso osolíme, okořeníme pepřem, přidáme také kmín a na plátky pokrájené houby, vše zalijeme vodou, nebo vývarem, dáme tolik tekutiny, aby bylo maso úplně potopené (pokud použijeme jen vodu, přidáme do hrnce také kostku bujónu).
- Tlakový hrnec důkladně uzavřeme, necháme, na tepelném zdroji, 20-25 minut maso dusit.
- “Papiňák” odstavíme ze zdroje tepla, upustíme páru, po chvíli ho otevřeme, omáčku zahustíme lžící mouky rozmíchané v troše studené vody, ještě chvíli vše provaříme odklopené, ochutnáme, případně omáčku dochutíme pepřem a solí.
Jako přílohu můžeme podávat kolínka, ale také houskový knedlík nebo rýži.
Poznámka:Vodu na zahuštění můžeme nahradit tak 100 ml smetany, omáčku tak zjemníme.