Na kostky pokrájené vepřové plecko, zprudka opečené na sádle a cibuli, podlité vodou nebo vývarem podušené doměkka, servírované podlité smetanovou omáčkou připravenou ze šťávy z masa a dalších surovin, nastavenou houbami.
Ingredience:
500 g | vepřové plece |
300 g | hub (mražených) |
1 kelímek | smetany ke šlehání 31 % |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | cibule |
2 lžičky | octa |
1 lžička | cukru |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | sádla |
mléko dle potřeby | |
voda nebo vývar | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky o velikosti 3 x 3 cm, osolíme a opepříme
2. Na rozpáleném sádle osmahneme dorůžova na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme maso a 10 minut restujeme, pak podlejeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka
3. Poté maso vyjmeme a přidáme zčásti povolené houby, budeme-li používat houby sušené, tak ty musíme namáčet aspoň 2 hodiny ve studené vodě a pak zcedit, chvilku je podusíme
4. Smetanu promícháme s moukou a přidáme k houbám, mlékem naředíme na požadovanou hustotu
5. Dochutíme octem, cukrem a případně dosolíme
6. Do omáčky vrátíme maso a prohřejeme.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová