Kdo se netouží v únoru postit, rozhodně si oblíbí naše pečené vepřové koleno. Ozvláštnili jsme ho pikantní švestkovou omáčkou se zázvorem a česnekem a zlehčili výborným příjemně nakyslým zelným salátem. Aby vám co nejvíce chutnalo, můžete zkusit Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE z ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s. r. o. V roce 2020 bylo oceněno prestižní značkou kvality Regionální potravina v Pardubickém kraji. V čem tkví jedinečnost této masné delikatesy? Především ve využití metody SOUS-VIDE neboli moderním způsobu přípravy pokrmů ve vakuu. Navíc bez využití konzervantů. Proto si masíčko zachová vlastní šťávu a dobře natáhne koření. Kromě dokonalé chuti je další výhodou skutečnost, že během přípravy nedochází k přepalování tuků.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
1 ks | Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE, ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o. |
3 ks | stroužky česneku najemno |
400 g | švestkových povidel |
250 g | červeného zelí |
250 g | bílého zelí |
150 g | majonézy |
100 g | hrubozrnné hořčice |
100 g | hořčice |
100 g | mrkve |
30 g | cukru |
20 g | zázvoru najemno |
2 dl | červeného vína |
1 lžíce | jablečného octa |
1/2 lžičky | chilli |
Postup:
- Nejdříve si uděláme omáčku; hrnci na oleji orestujeme zázvor, pozvolna alespoň 5 minut. Přidáme česnek a restujeme další 2 minuty. Zalijeme vínem a přidáme povidla. Povaříme pozvolna 10 min. Dochutíme solí, chilli a necháme vychladnout.
- Koleno vybalíme a vložíme na plech i s nálevem a pečeme na 120 °C 15 minut, pak zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme do zlatova.
- Mezitím si uděláme salát; zelí nakrájíme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo. V míse smícháme mrkev, zelí, majonézu a dochutíme solí, cukrem, octem a hořčicí. Hořčici si připravíme jednoduše. Smícháme plnotučnou hořčici s hrubozrnnou 1:1.
- Jednotlivé porce kolena servírujeme přelité omáčkou, doplněné o salát, nejlépe s čerstvým chlebem.
Recept k článku: RECEPTY S REGIONÁLNÍ POTRAVINOU – únor
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz
Vepřová plec se šabateckou slaninou, bramborový knedlík, špenát
Vepřové kostky na česneku, dušená mrkev s hráškem, brambor