REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová plec se šabateckou slaninou, bramborový knedlík, špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečené plecko proložené šabatskou slaninou, servírovaná nakrájené na plátky, spolu s domácími bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové plece
300 gšabatecké slaniny
2 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
hladká mouka
bobkový list
nové koření
vývar
kmín
pepř
sůl
Na bramborové knedlíky:
600 gbrambor
150 ghrubé mouky
50 gdětské krupičky
1 ksvejce
sůl
Na uvaření knedlíků:
lžíce octa, osolená voda
Na špenát:
500 gšpenátového protlaku
0,5 dclsmetany
2 ksstroužky česneku
2 ksvejce
1 ksmenší cibule

Postup:
  1. Plec vcelku si nasolíme, opepříme a potřeme lisovaným česnekem, pak do masa uděláme čtyři zářezy, do nichž vložíme silnější plátky šabatecké slaniny
  2. Vše zadrezírujeme (svážeme) a opečeme ze všech stran zprudka na sádle
  3. Přemístíme maso do pekáčku, přidáme cibuli, zbytek slaniny, nové koření, bobkový list, celý pepř, podlijeme vývarem a dusíme do měkka
  4. Když je maso měkké, šťávu zredukujeme, zaprášíme hladkou moukou a provaříme (před dokončením přidáme ještě stroužek prolisovaného česneku a dochutíme solí a pepřem).

Příprava knedlíků:

  1. Den předem uvařené brambory ve slupce si oloupeme, prolisujeme, přidáme mouku, krupici vejce a sůl, propracujeme a vytvoříme dvě šišky knedlíků
  2. Zavařujeme ve vroucí osolené vodě, kam jsme přidali lžíci octa, tak 20 minut.

Příprava špenátu:

  1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme povolený protlak, podlijeme trochu vodou a 10 minut dusíme
  2. Osolíme, dochutíme česnekem a pepřem a na závěr rozklepneme dvě vejce
  3. Zmírníme var a zjemníme smetanou, ještě chvíli povaříme.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy