REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová plec se šabateckou slaninou, bramborový knedlík, špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečené plecko proložené šabatskou slaninou, servírovaná nakrájené na plátky, spolu s domácími bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové plece
300 gšabatecké slaniny
2 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
hladká mouka
bobkový list
nové koření
vývar
kmín
pepř
sůl
Na bramborové knedlíky:
600 gbrambor
150 ghrubé mouky
50 gdětské krupičky
1 ksvejce
sůl
Na uvaření knedlíků:
lžíce octa, osolená voda
Na špenát:
500 gšpenátového protlaku
0,5 dclsmetany
2 ksstroužky česneku
2 ksvejce
1 ksmenší cibule

Postup:
  1. Plec vcelku si nasolíme, opepříme a potřeme lisovaným česnekem, pak do masa uděláme čtyři zářezy, do nichž vložíme silnější plátky šabatecké slaniny
  2. Vše zadrezírujeme (svážeme) a opečeme ze všech stran zprudka na sádle
  3. Přemístíme maso do pekáčku, přidáme cibuli, zbytek slaniny, nové koření, bobkový list, celý pepř, podlijeme vývarem a dusíme do měkka
  4. Když je maso měkké, šťávu zredukujeme, zaprášíme hladkou moukou a provaříme (před dokončením přidáme ještě stroužek prolisovaného česneku a dochutíme solí a pepřem).

Příprava knedlíků:

  1. Den předem uvařené brambory ve slupce si oloupeme, prolisujeme, přidáme mouku, krupici vejce a sůl, propracujeme a vytvoříme dvě šišky knedlíků
  2. Zavařujeme ve vroucí osolené vodě, kam jsme přidali lžíci octa, tak 20 minut.

Příprava špenátu:

  1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme povolený protlak, podlijeme trochu vodou a 10 minut dusíme
  2. Osolíme, dochutíme česnekem a pepřem a na závěr rozklepneme dvě vejce
  3. Zmírníme var a zjemníme smetanou, ještě chvíli povaříme.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy