REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová plec se šabateckou slaninou, bramborový knedlík, špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečené plecko proložené šabatskou slaninou, servírovaná nakrájené na plátky, spolu s domácími bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové plece
300 gšabatecké slaniny
2 lžícesádla
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
hladká mouka
bobkový list
nové koření
vývar
kmín
pepř
sůl
Na bramborové knedlíky:
600 gbrambor
150 ghrubé mouky
50 gdětské krupičky
1 ksvejce
sůl
Na uvaření knedlíků:
lžíce octa, osolená voda
Na špenát:
500 gšpenátového protlaku
0,5 dclsmetany
2 ksstroužky česneku
2 ksvejce
1 ksmenší cibule

Postup:
  1. Plec vcelku si nasolíme, opepříme a potřeme lisovaným česnekem, pak do masa uděláme čtyři zářezy, do nichž vložíme silnější plátky šabatecké slaniny
  2. Vše zadrezírujeme (svážeme) a opečeme ze všech stran zprudka na sádle
  3. Přemístíme maso do pekáčku, přidáme cibuli, zbytek slaniny, nové koření, bobkový list, celý pepř, podlijeme vývarem a dusíme do měkka
  4. Když je maso měkké, šťávu zredukujeme, zaprášíme hladkou moukou a provaříme (před dokončením přidáme ještě stroužek prolisovaného česneku a dochutíme solí a pepřem).

Příprava knedlíků:

  1. Den předem uvařené brambory ve slupce si oloupeme, prolisujeme, přidáme mouku, krupici vejce a sůl, propracujeme a vytvoříme dvě šišky knedlíků
  2. Zavařujeme ve vroucí osolené vodě, kam jsme přidali lžíci octa, tak 20 minut.

Příprava špenátu:

  1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme povolený protlak, podlijeme trochu vodou a 10 minut dusíme
  2. Osolíme, dochutíme česnekem a pepřem a na závěr rozklepneme dvě vejce
  3. Zmírníme var a zjemníme smetanou, ještě chvíli povaříme.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy