Vepřová plec nakrájená na větší kostky, ty okořeněné, pokapané olejem a nechané do druhého dne odležet, druhý den zprudka orestované na cibuli, oleji a sádle, pak podlité vodou nebo vývarem a podušené doměkka, servírované s povařenou mrkví nastavenou hráškem a brambory.
Ingredience:
500 g | vepřové plece |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
2 lžíce | oleje |
2 lžíce | sádla |
vývar nebo voda na podlití | |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
Na mrkev s hráškem: | |
800 g | mrkve |
2 hrsti | mraženého hrášku |
1 ks | cibule |
2 lžíce | citronové šťávy |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | sádla |
1 lžička | mletého bílého pepře |
cukr dle chuti | |
voda | |
sůl | |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | soli |
1,5 l | vody |
Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky 3 x 3 cm, opepříme, přidáme utřený česnek, olej a vše řádně promícháme, v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici
2. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji osmahnout dohněda
3. Přidáme maso, osolíme a restujeme 10 minut, poté podlejem vodou nebo vývarem a dusíme doměkka
4. Hotové maso vyjmeme a výpek přecedíme přes sítko
5. Porce masa servírujeme spolu s podušenou mrkví s hráškem a vařenými brambory.
Příprava mrkve s hráškem:
1. Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody, vaříme na skus cca 15 minut
2. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme)
4. Na mírném plameni necháme podusit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl
5. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci
6. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme.
Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
4. Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová