REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové kostky na česneku, dušená mrkev s hráškem, brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová plec nakrájená na větší kostky, ty okořeněné, pokapané olejem a nechané do druhého dne odležet, druhý den zprudka orestované na cibuli, oleji a sádle, pak podlité vodou nebo vývarem a podušené doměkka, servírované s povařenou mrkví nastavenou hráškem a brambory.


Ingredience:
500 gvepřové plece
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
2 lžíceoleje
2 lžícesádla
vývar nebo voda na podlití
čerstvě mletý pepř
sůl
Na mrkev s hráškem:
800 gmrkve
2 hrstimraženého hrášku
1 kscibule
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžícesádla
1 lžičkamletého bílého pepře
cukr dle chuti
voda
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli
1,5 lvody

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky 3 x 3 cm, opepříme, přidáme utřený česnek, olej a vše řádně promícháme, v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici
2. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji osmahnout dohněda
3. Přidáme maso, osolíme a restujeme 10 minut, poté podlejem vodou nebo vývarem a dusíme doměkka
4. Hotové maso vyjmeme a výpek přecedíme přes sítko
5. Porce masa servírujeme spolu s podušenou mrkví s hráškem a vařenými brambory.

Příprava mrkve s hráškem:
1. Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody, vaříme na skus cca 15 minut
2. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme)
4. Na mírném plameni necháme podusit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl
5. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci
6. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme.

Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
4. Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy