REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové kostky na česneku, dušená mrkev s hráškem, brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová plec nakrájená na větší kostky, ty okořeněné, pokapané olejem a nechané do druhého dne odležet, druhý den zprudka orestované na cibuli, oleji a sádle, pak podlité vodou nebo vývarem a podušené doměkka, servírované s povařenou mrkví nastavenou hráškem a brambory.


Ingredience:
500 gvepřové plece
4 ksstroužky česneku
1 kscibule
2 lžíceoleje
2 lžícesádla
vývar nebo voda na podlití
čerstvě mletý pepř
sůl
Na mrkev s hráškem:
800 gmrkve
2 hrstimraženého hrášku
1 kscibule
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžícesádla
1 lžičkamletého bílého pepře
cukr dle chuti
voda
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli
1,5 lvody

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky 3 x 3 cm, opepříme, přidáme utřený česnek, olej a vše řádně promícháme, v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici
2. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji osmahnout dohněda
3. Přidáme maso, osolíme a restujeme 10 minut, poté podlejem vodou nebo vývarem a dusíme doměkka
4. Hotové maso vyjmeme a výpek přecedíme přes sítko
5. Porce masa servírujeme spolu s podušenou mrkví s hráškem a vařenými brambory.

Příprava mrkve s hráškem:
1. Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody, vaříme na skus cca 15 minut
2. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět
3. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme)
4. Na mírném plameni necháme podusit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl
5. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci
6. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme.

Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
4. Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy