Na rožni grilovaný plát krkovice zarolovaný, zavázaný provázkem, uvnitř potřený hořčicí a obložený orestovanou slaninou, cibulí a horským sýrem.
Ingredience:
2 kg | vepřová krkovice v jednom kuse (bez kosti!) |
3 ks | větší cibule |
120 g | naglické slaniny |
30 g | horského sýra |
oblíbená pikantní hořčice | |
barevný drcený pepř | |
sůl | |
Na lák na potírání: | |
250 ml | černého piva |
3 lžíce | tekutého medu |
2 lžíce | vinného octa |
2 lžíce | rostlinného oleje |
1 lžíce | grilovacího koření (na vepřové maso) |
Postup:
- Slaninu nakrájíme na kostičky, pak ji zprudka orestujeme pěkně dokřupava, slaninu dáme misky
- Na pánvi po slanině orestujeme na tenká kolečka pokrájenou cibuli, ochutíme ji solí a pepřem
- Krkovici rozřízneme na jeden velký plát, ten osolíme, okořeníme pepřem, vnitřní část potřeme hořčicí, poklademe orestovanou cibulí, slaninou a poklademe plátky sýra
- Obložený plát masa svineme, omotáme provázkem – pěvně svážeme, napíchneme a upevníme na rožeň
- Grilujeme – opékáme, za stálého otáčení 2 hodiny, nebo tak dlouho, jak bude potřeba, vnitřní teplota v mase by měla mít na konci pečení 75 °C! – můžeme změřit jehlou na maso.
- Hotovou pečeni sundáme, odstraníme provázek, nakrájíme na silnější plátky, ihned, horké podáváme.
Příprava láku na potírání:
- Černé pivo smícháme s octem a medem
- Přidáme olej a grilovací koření, promícháme a můžeme použít.
Kdo miluje česnek, může do láku ještě přidat několik prolisovaných stroužků česneku.