Zde je recept na panenku zprudka opečenou na pánvi, aby se maso pěkně zatáhlo, pak dopečenou v troubě, servírovanou nakrájenou na plátky spolu s tmavou omáčkou vonící po česneku. Další zajímavé recepty se dozvíte v pořadu Recepty pro radost s Markétou a Honzou, který vysílá TV Paprika od 29. října každou sobotu a neděli v 16:00 hod.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vepřové panenky v celku |
4 ks | stroužky česneku |
1 dl | zakysané smetany |
1 dl | silného vývaru |
2 lžíce | cukru |
snítka rozmarýnu | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Maso osolte a posypejte nadrobno nakrájeným rozmarýnem
2. V pánvi, kterou můžete dát do trouby, rozehřejte olej, maso zrudka opečte, trochu ho občas přitlačte, aby se pěkně orestovalo
3. Pak dejte do trouby na 160 °C a pečte asi 12 min
4. Ve vyšším kastrolku rozehřejte cukr, když se vytvoří karamel, přidejte vyloupané stroužky česneku, dobře ho orestujte a obalte v karamelu, pak přilijte smetanu a lehce osolte, provářejte asi 20 minut, během vaření přilévejte vývar a vždy dobře promíchejte, omáčka by měla krásně zhoustnout
5. Nakonec vymixujte ponorným mixérem dohladka
6. Maso vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do alobalu a nechte odpočinout, šťávu, kterou pustí, přilijte do omáčky, podávejte s omáčkou.
Svělou přílohou jsou třeba kapustičky uvařené na skus a orestované spolus cibulkou a slaninkou.