REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová panenka pečená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Do potravinářského motouzu zamotaná vepřová panenka, prošpikovaná česnekem a rozmarýnem, zprudka opečená na oleji a másle, dopečená v troubě dozlatova podlitá bílým vínem.


Ingredience:
800 gvepřové panenky v celku
30 gmásla
3 lžíceolivového oleje
1 sklenicebílého vína
1 ksvelký stroužek česneku
větvička rozmarýnu
pepř
sůl
Ostatní:
potravinářský motouz

Postup:

1. Odstraníme zbytky tuku, maso opláchneme, osušíme a potravinářským motouzem maso zamotáme, vytvoříme síťku s mezerami 2-3 cm
2. Oloupeme česnek, rozpůlíme, vyjmeme zelený výhonek ze středu, pak ho nakrájíme na tenké plátky
3. Větvičku rozmarýnu propláchneme pod tekoucí vodou, okapanou větvičku otrháme na drobné snítky
4. Maso opatrně, abychom neponičili síťku z provázků, na několika místech napíchneme dlouhým, tenkým nožem a do děr vložíme plátky česneku a snítky rozmarýnu, zbytek rozmarýnu můžeme zastrkat pod síťku ze špagátu
5. Do pekáče nalijeme olivový olej a vložíme máslo, dáme na zdroj tepla, pak vložíme maso a zprudka ho ze všech stran opečeme dozlatova, maso se pěkně zatáhne a později neztratí šťávu, pak teplotu snížíme na střední výkon, pečeni osolíme, okořeníme pepřem a podlijeme polovinou vína, maso v této fázi přípravy často otočíme a počkáme, až se víno v pekáči úplně odpaří
6. Jakmile se víno ztratí, přendáme pekáč do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 1 hodinu, během pečení maso často podléváme vínem a přeléváme výpekem, také otáčíme
7. Upečené maso vytáhneme, na několika místech špičkou nože propíchneme, vyjmeme z pánve a odstraníme provázky
8. Počkáme 10 minut, než maso nakrájíme!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy