REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová panenka pečená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Do potravinářského motouzu zamotaná vepřová panenka, prošpikovaná česnekem a rozmarýnem, zprudka opečená na oleji a másle, dopečená v troubě dozlatova podlitá bílým vínem.


Ingredience:
800 gvepřové panenky v celku
30 gmásla
3 lžíceolivového oleje
1 sklenicebílého vína
1 ksvelký stroužek česneku
větvička rozmarýnu
pepř
sůl
Ostatní:
potravinářský motouz

Postup:

1. Odstraníme zbytky tuku, maso opláchneme, osušíme a potravinářským motouzem maso zamotáme, vytvoříme síťku s mezerami 2-3 cm
2. Oloupeme česnek, rozpůlíme, vyjmeme zelený výhonek ze středu, pak ho nakrájíme na tenké plátky
3. Větvičku rozmarýnu propláchneme pod tekoucí vodou, okapanou větvičku otrháme na drobné snítky
4. Maso opatrně, abychom neponičili síťku z provázků, na několika místech napíchneme dlouhým, tenkým nožem a do děr vložíme plátky česneku a snítky rozmarýnu, zbytek rozmarýnu můžeme zastrkat pod síťku ze špagátu
5. Do pekáče nalijeme olivový olej a vložíme máslo, dáme na zdroj tepla, pak vložíme maso a zprudka ho ze všech stran opečeme dozlatova, maso se pěkně zatáhne a později neztratí šťávu, pak teplotu snížíme na střední výkon, pečeni osolíme, okořeníme pepřem a podlijeme polovinou vína, maso v této fázi přípravy často otočíme a počkáme, až se víno v pekáči úplně odpaří
6. Jakmile se víno ztratí, přendáme pekáč do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 1 hodinu, během pečení maso často podléváme vínem a přeléváme výpekem, také otáčíme
7. Upečené maso vytáhneme, na několika místech špičkou nože propíchneme, vyjmeme z pánve a odstraníme provázky
8. Počkáme 10 minut, než maso nakrájíme!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy