REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová křížová kost pečená na šalotkách obalená v bylinkovo-česnekové krustě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Anglickou slaninou prošpikované vepřové ocásky opečené na oleji, pak obalené v bylinkovo-česnekové krustě, upečené v troubě na šalotkách podlité vodou.


Ingredience:
1- 1,5 kgvepřových křížových kostí v celku (vepřové ocásky)
150 ganglické slaniny
4-5 ksšalotek
20 gmásla
15 ghladké mouky
tuk na vymazání pekáče
voda
pepř
olej
sůl
Na krustu:
6 vrchovatých lžicnasekaných čerstvých bylinek (bazalka, petrželka ...)
2 vrchovaté lžícestrouhanky
2 lžícecitronové šťávy
3-4 ksstroužky česneku
1 ksvelké vejce
sůl

Postup:
  1. Připravíme si bylinkovo-česnekovou krustu; vejce rozšleháme vidličkou ve větší misce, přidáme nasekané bylinky, prolisované stroužky česneku, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, zamícháme, nakonec dle potřeby zahustíme strouhankou
  2. Křížovou kost na několika místech prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, okořeníme pepřem, zprudka opečeme v celku na troše oleje pěkně ze všech stran, aby se maso zatáhlo, pak maso vytáhneme, mírně prochladlé obalíme v bylinkovo-česnekové krustě, vložíme do pekáče vymazaného tukem a vyloženého na kolečka nakrájenými šalotkami
  3. Mírně podlité vodou pečeme zaklopené asi 60 minut, pak odklopené dopečeme na barvu, během pečené několikrát maso přeléváme šťávou z výpeku a podléváme vodou
  4. Maso vytáhneme, odřízneme od kosti, rozkrájíme na plátky a uchováme v teple, výpek zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, zjemníme máslem, chvíli povaříme
  5. Jednotlivé porce na talíři servírujeme podlité zahuštěnou šťávou.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy