REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velký moravský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené velké koláče plněné tvarohovou náplní, zdobené klasickou drobenkou. Recept prověřený několika generacemi šikovných kuchařek.


Ingredience:
Rozpis na 4 kusy:
Na těsto:
500 ghladké mouky + na podsypání
42 gčerstvého droždí (kostka)
250 mlvlažného mléka
100 mloleje
4 lžícekrupicového cukru
2 ksvejce
velká špetka soli
Na tvarohovou náplň:
2 kstučné tvarohy v kostce
2 ksžloutky
4 lžícekrupicového cukru
citrovová kůra
pokud je tvaroh řidší, pak lžíce vanilkového pudinku
Na drobenku:
100 gmoučkového cukru
100 gpolohrubé mouky
100 gmásla
(drobenku ale nevážím, dělám od oka )
Na dokončení:
švestková povidla
rozpuštěné máslo
moučkový cukr

Postup:
  1. Droždí nadrobíme, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít bohatý kvásek, pak přidáme vejce, olej a osolenou mouku, vypracujeme vláčné, trošku řidší těsto a poprášené moukou a přikryté utěrkou necháme cca 1 hodinu vykynout na teplém místě
  2. Mezitím smícháme všechny přísady na tvarohovou náplň, moc netřeme, aby zbytečně neřídla, osvědčilo se mi použít vidličku, rozdělíme na pomyslné čtvrtiny
  3. Připravíme drobenku a povidla, pokud jsou tuhá, pak rozmícháme s kapkou teplé vody a rumu, vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, jen lehce propracujeme a rozdělíme na čtyři díly
  4. Z každého uděláme bochánek a od prvního začneme s plněním, ostatní zatím odpočívají, roztáhneme na placku cca 15 cm v průměru, dáme čtvrtinu tvarohové náplně, pěkně spojíme okraje do vellké koule a zase dáme odpočívat, takto naplníme všechny čtyři díly
  5. Máslem vymažeme čtyři plechy a zase začneme od prvního bochánku, uložíme doprostřed plechu a opatrně prsty roztahujeme po vymaštěné ploše do tenkého kruhu, zase tuto fázi provrdeme u všech čtyř polotovarů
  6. Zapneme troubu na 185 – 200 °C
  7. Znova začneme u prvního plechu, koláč pomažeme rovnoměrně povidly a zasypeme drobenkou, postupně takto doděláme všechny koláče a upečeme dozlatova, horké okraje potřeme rozpuštěným máslem a pokapeme i drobenku, sypeme moučkovým cukrem, ale není to podmínka.
Doporučení:

Těsto je univerzální a koláče z něj mohou být jakýchkoliv velikostí.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková. Původní recept pochází od p. Ludmily Parkánové z Otrokovic.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy