REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velký moravský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečené velké koláče plněné tvarohovou náplní, zdobené klasickou drobenkou. Recept prověřený několika generacemi šikovných kuchařek.


Ingredience:
Rozpis na 4 kusy:
Na těsto:
500 ghladké mouky + na podsypání
42 gčerstvého droždí (kostka)
250 mlvlažného mléka
100 mloleje
4 lžícekrupicového cukru
2 ksvejce
velká špetka soli
Na tvarohovou náplň:
2 kstučné tvarohy v kostce
2 ksžloutky
4 lžícekrupicového cukru
citrovová kůra
pokud je tvaroh řidší, pak lžíce vanilkového pudinku
Na drobenku:
100 gmoučkového cukru
100 gpolohrubé mouky
100 gmásla
(drobenku ale nevážím, dělám od oka )
Na dokončení:
švestková povidla
rozpuštěné máslo
moučkový cukr

Postup:
  1. Droždí nadrobíme, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít bohatý kvásek, pak přidáme vejce, olej a osolenou mouku, vypracujeme vláčné, trošku řidší těsto a poprášené moukou a přikryté utěrkou necháme cca 1 hodinu vykynout na teplém místě
  2. Mezitím smícháme všechny přísady na tvarohovou náplň, moc netřeme, aby zbytečně neřídla, osvědčilo se mi použít vidličku, rozdělíme na pomyslné čtvrtiny
  3. Připravíme drobenku a povidla, pokud jsou tuhá, pak rozmícháme s kapkou teplé vody a rumu, vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, jen lehce propracujeme a rozdělíme na čtyři díly
  4. Z každého uděláme bochánek a od prvního začneme s plněním, ostatní zatím odpočívají, roztáhneme na placku cca 15 cm v průměru, dáme čtvrtinu tvarohové náplně, pěkně spojíme okraje do vellké koule a zase dáme odpočívat, takto naplníme všechny čtyři díly
  5. Máslem vymažeme čtyři plechy a zase začneme od prvního bochánku, uložíme doprostřed plechu a opatrně prsty roztahujeme po vymaštěné ploše do tenkého kruhu, zase tuto fázi provrdeme u všech čtyř polotovarů
  6. Zapneme troubu na 185 – 200 °C
  7. Znova začneme u prvního plechu, koláč pomažeme rovnoměrně povidly a zasypeme drobenkou, postupně takto doděláme všechny koláče a upečeme dozlatova, horké okraje potřeme rozpuštěným máslem a pokapeme i drobenku, sypeme moučkovým cukrem, ale není to podmínka.
Doporučení:

Těsto je univerzální a koláče z něj mohou být jakýchkoliv velikostí.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková. Původní recept pochází od p. Ludmily Parkánové z Otrokovic.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy