Směs mletého hovězího a vepřového masa, uzeného bůčku, mozečku, kůzlečích jater a dalších ingrediencí, vytvarovaná do válečku naplněného uvařenými vejci, upečená v troubě dozlatova.
Ingredience:
250 g | hovězího předního masa bez loje |
250 g | vepřového masa |
250 g | uzeného bůčku |
2 ks | kůzlečích jater |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | den staré rohlíky |
1 ks | mozečku |
1 ks | žloutku |
1 ks | vejce |
1 ks | menší cibule |
1 ks | bílku na potření sekané |
1 lžíce | sádla |
1/4 l | mléka |
muškátový květ | |
černý mletý pepř | |
sůl | |
Na náplň: | |
6 ks | proužků sterilované kapie |
4 ks | natvrdo uvařená vejce |
2 lžíce | čerstvě nasekaných bylinek |
1 lžíce | zeleného hrášku |
Postup:
1. Maso předvaříme (nesmí být úplně měkké!) a umeleme, přidáme vařená jemně posekaná játra a mozeček, vše vložíme do větší mísy a přidáme, nakrájené, v mléce namočené a vymačkané rohlíky, celé vejce, žloutek, zpěněnou, nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek
2. Směs okořeníme muškátovým květem a pepřem, osolíme a důkladně promícháme
3. Zpracovanou hmotu rozetřeme na alobale na silnější placku, do středu položíme uvařená, oloupaná vejce, obložíme okapanou, na proužky nakrájenou kapií, hráškem a zelenými bylinkami, alobal opatrně zavineme
4. Šišku přendáme na pekáč vymazaný tukem, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 60 minut.
Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a čerstvým zeleninovým salátem. Také je možné podávat sekanou za studena s chlebem a hořčicí.