REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

A kdy jindy než právě před Velikonocemi vyzkoušet pomalu pečeného králíka na víně s karlovarským knedlíkem s kopřivami. Čerstvé nevakuované králičí maso od stálého českého dodavatele seženete např. v řeznictvích hypermarketů Globus.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na pečínku budete potřebovat:
4 kskráličí stehna
3 ksstřední cibule
5 kskuliček jalovce
3 kskuličky nového koření
1 hrstnasekaných čerstvých bylinek (např. šalvěj, tymián, rozmarýn)
200 mlbílého vína
2 lžícepřepuštěného másla
2 lžičkydijonské hořčice
šťáva z ½ citrónu
čerstvě mletý pepř
sůl
Na knedlíky budete potřebovat:
2 kshousky
3 ksvejce
5 lžichrubé mouky
2 lžícepřepuštěného másla
250 mlmléka
1 hrstnasekaných kopřiv (případně petrželky)
špetka muškátového oříšku
sůl

Postup:
  1. Králičí stehna potřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme. Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a osmahneme na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme nadrobno nasekané bylinky.
  2. Do pekáče určeného do trouby dáme stehna, která zasypeme cibulí s bylinkami. Nakonec přidáme jalovec, nové koření a šťávu z citrónu. Z počátku pečeme cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijeme částí vína a pečeme dalších 120 minut na 140 stupňů. Průběžně podléváme zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
  3. Při pečení si připravíme karlovarský knedlík. Housku si nakrájíme na kostičky a orestujeme ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (necháme vychladnout). V míse si smícháme žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidáme opečené houstičky a promícháme (necháme nasáknout). V druhé míse si vyšleháme bílky se špetkou soli. Nakonec vše zlehka promícháme a podle chuti ještě dosolíme.
  4. Hotové těsto tvarujeme do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalíme a kraje utáhneme (z tohoto množství uděláme 2 knedlíky). Vaříme v páře 20 – 25 minut.
  5. Knedlíky necháme trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s upečeným králíkem.
Doporučení:

Králičí maso je velice jemné, chutné, dietní a nabízí pestrou škálu úprav. Pokud plánujete hubnutí do plavek, pak jej poduste na cibulce a pouze lehce dokořeňte solí, pepřem, drceným kmínem a česnekem. Talíř můžete doplnit vařenými brambory a třeba dušeným špenátem, mrkví či kapustou. Připravíte z něj však i velice dobrou pečínku – na houbách, kořenové zelenině, na francouzský způsob s dijonskou hořčicí. V tomto případě se fantazii meze nekladou.

Poznámka:

O společnosti: Činnost rodinné společnosti Globus zahájil roku 1828 Franz Bruch otevřením obchodu s potravinami v sárském St. Wendelu. V současné době stojí v čele společnosti představitel již páté generace rodiny Bruchů – Thomas Bruch. Na český trh vstoupil holding Globus v roce 1991 založením společnosti Globus Praha s.r.o. První český hypermarket byl otevřen 4. listopadu 1996 v Brně – Ivanovicích. V současné době se na území České republiky nachází 15 hypermarketů. Hypermarkety disponují kompletní vlastní výrobou v řeznictví, úplnou pekárenskou produkcí včetně cukrářství a vlastními restauracemi a kavárnami. Vlastní výroby Globus vyrábějí více než 700 potravin, které jsou označeny Poctivá výroba Globus. Globus ČR je držitelem několika ocenění Obchodník roku v kategorii „Prodejce potravin“, „Česká potravina“ nebo „Zlatý klas“. Více informací na www.globus.cz a https://www.facebook.com/GlobusCesko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy