A kdy jindy než právě před Velikonocemi vyzkoušet pomalu pečeného králíka na víně s karlovarským knedlíkem s kopřivami. Čerstvé nevakuované králičí maso od stálého českého dodavatele seženete např. v řeznictvích hypermarketů Globus.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na pečínku budete potřebovat: | |
4 ks | králičí stehna |
3 ks | střední cibule |
5 ks | kuliček jalovce |
3 ks | kuličky nového koření |
1 hrst | nasekaných čerstvých bylinek (např. šalvěj, tymián, rozmarýn) |
200 ml | bílého vína |
2 lžíce | přepuštěného másla |
2 lžičky | dijonské hořčice |
šťáva z ½ citrónu | |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
Na knedlíky budete potřebovat: | |
2 ks | housky |
3 ks | vejce |
5 lžic | hrubé mouky |
2 lžíce | přepuštěného másla |
250 ml | mléka |
1 hrst | nasekaných kopřiv (případně petrželky) |
špetka muškátového oříšku | |
sůl |
Postup:
- Králičí stehna potřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme. Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a osmahneme na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme nadrobno nasekané bylinky.
- Do pekáče určeného do trouby dáme stehna, která zasypeme cibulí s bylinkami. Nakonec přidáme jalovec, nové koření a šťávu z citrónu. Z počátku pečeme cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijeme částí vína a pečeme dalších 120 minut na 140 stupňů. Průběžně podléváme zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
- Při pečení si připravíme karlovarský knedlík. Housku si nakrájíme na kostičky a orestujeme ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (necháme vychladnout). V míse si smícháme žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidáme opečené houstičky a promícháme (necháme nasáknout). V druhé míse si vyšleháme bílky se špetkou soli. Nakonec vše zlehka promícháme a podle chuti ještě dosolíme.
- Hotové těsto tvarujeme do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalíme a kraje utáhneme (z tohoto množství uděláme 2 knedlíky). Vaříme v páře 20 – 25 minut.
- Knedlíky necháme trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s upečeným králíkem.
Králičí maso je velice jemné, chutné, dietní a nabízí pestrou škálu úprav. Pokud plánujete hubnutí do plavek, pak jej poduste na cibulce a pouze lehce dokořeňte solí, pepřem, drceným kmínem a česnekem. Talíř můžete doplnit vařenými brambory a třeba dušeným špenátem, mrkví či kapustou. Připravíte z něj však i velice dobrou pečínku – na houbách, kořenové zelenině, na francouzský způsob s dijonskou hořčicí. V tomto případě se fantazii meze nekladou.
Poznámka:O společnosti: Činnost rodinné společnosti Globus zahájil roku 1828 Franz Bruch otevřením obchodu s potravinami v sárském St. Wendelu. V současné době stojí v čele společnosti představitel již páté generace rodiny Bruchů – Thomas Bruch. Na český trh vstoupil holding Globus v roce 1991 založením společnosti Globus Praha s.r.o. První český hypermarket byl otevřen 4. listopadu 1996 v Brně – Ivanovicích. V současné době se na území České republiky nachází 15 hypermarketů. Hypermarkety disponují kompletní vlastní výrobou v řeznictví, úplnou pekárenskou produkcí včetně cukrářství a vlastními restauracemi a kavárnami. Vlastní výroby Globus vyrábějí více než 700 potravin, které jsou označeny Poctivá výroba Globus. Globus ČR je držitelem několika ocenění Obchodník roku v kategorii „Prodejce potravin“, „Česká potravina“ nebo „Zlatý klas“. Více informací na www.globus.cz a https://www.facebook.com/GlobusCesko