REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

A kdy jindy než právě před Velikonocemi vyzkoušet pomalu pečeného králíka na víně s karlovarským knedlíkem s kopřivami. Čerstvé nevakuované králičí maso od stálého českého dodavatele seženete např. v řeznictvích hypermarketů Globus.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na pečínku budete potřebovat:
4 kskráličí stehna
3 ksstřední cibule
5 kskuliček jalovce
3 kskuličky nového koření
1 hrstnasekaných čerstvých bylinek (např. šalvěj, tymián, rozmarýn)
200 mlbílého vína
2 lžícepřepuštěného másla
2 lžičkydijonské hořčice
šťáva z ½ citrónu
čerstvě mletý pepř
sůl
Na knedlíky budete potřebovat:
2 kshousky
3 ksvejce
5 lžichrubé mouky
2 lžícepřepuštěného másla
250 mlmléka
1 hrstnasekaných kopřiv (případně petrželky)
špetka muškátového oříšku
sůl

Postup:
  1. Králičí stehna potřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme. Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a osmahneme na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme nadrobno nasekané bylinky.
  2. Do pekáče určeného do trouby dáme stehna, která zasypeme cibulí s bylinkami. Nakonec přidáme jalovec, nové koření a šťávu z citrónu. Z počátku pečeme cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijeme částí vína a pečeme dalších 120 minut na 140 stupňů. Průběžně podléváme zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
  3. Při pečení si připravíme karlovarský knedlík. Housku si nakrájíme na kostičky a orestujeme ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (necháme vychladnout). V míse si smícháme žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidáme opečené houstičky a promícháme (necháme nasáknout). V druhé míse si vyšleháme bílky se špetkou soli. Nakonec vše zlehka promícháme a podle chuti ještě dosolíme.
  4. Hotové těsto tvarujeme do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalíme a kraje utáhneme (z tohoto množství uděláme 2 knedlíky). Vaříme v páře 20 – 25 minut.
  5. Knedlíky necháme trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s upečeným králíkem.
Doporučení:

Králičí maso je velice jemné, chutné, dietní a nabízí pestrou škálu úprav. Pokud plánujete hubnutí do plavek, pak jej poduste na cibulce a pouze lehce dokořeňte solí, pepřem, drceným kmínem a česnekem. Talíř můžete doplnit vařenými brambory a třeba dušeným špenátem, mrkví či kapustou. Připravíte z něj však i velice dobrou pečínku – na houbách, kořenové zelenině, na francouzský způsob s dijonskou hořčicí. V tomto případě se fantazii meze nekladou.

Poznámka:

O společnosti: Činnost rodinné společnosti Globus zahájil roku 1828 Franz Bruch otevřením obchodu s potravinami v sárském St. Wendelu. V současné době stojí v čele společnosti představitel již páté generace rodiny Bruchů – Thomas Bruch. Na český trh vstoupil holding Globus v roce 1991 založením společnosti Globus Praha s.r.o. První český hypermarket byl otevřen 4. listopadu 1996 v Brně – Ivanovicích. V současné době se na území České republiky nachází 15 hypermarketů. Hypermarkety disponují kompletní vlastní výrobou v řeznictví, úplnou pekárenskou produkcí včetně cukrářství a vlastními restauracemi a kavárnami. Vlastní výroby Globus vyrábějí více než 700 potravin, které jsou označeny Poctivá výroba Globus. Globus ČR je držitelem několika ocenění Obchodník roku v kategorii „Prodejce potravin“, „Česká potravina“ nebo „Zlatý klas“. Více informací na www.globus.cz a https://www.facebook.com/GlobusCesko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy