K vaření raků používáme různých vývarů s různými přísadami, které volíme podle toho, jaké příchuti chceme u raků dosáhnout. Na jednu osobu počítáme podle velikosti 6 až 10 raků a vaříme je 10-15 minut.
Ingredience:
30 ks | raků |
1 ks | cibule |
3 l | vody |
100 g | mrkve |
50 g | čerstvého kopru |
trochu zelené petrželky | |
sůl |
Postup:
1. Do hrnce dáme vodu (vývar), přidáme nakrájenou očištěnou mrkev a cibuli, osolíme a necháme asi 15 minut povařit
2. Potom přidáme rozsekaný kopr, zelenou petržel, znovu přivedeme do varu a teprve do prudce vařícího vhodíme očištěné raky, které chvilku podržíme vařečkou pod vodou, abychom je co nejdříve usmrtili
3. Hrnec přiklopíme pokličkou a ještě vaříme 10–
15 minut.
Jak raky jíme: Z raků jíme pouze maso z klepítek a ocásků, před pojídáním uvařeného raka rukou v půli rozlomíme, vidličkou maso z ocasového krunýře vyjmeme a podélně je rozkrojíme, abychom mohli odstranit střívko (není-li již předem odstraněno). Klepítka ukroutíme, nožem na raky je nalomíme a maso z klepítek vytáhneme vidličkou.