REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vařené hovězí maso s mrkvovo-cuketovou omáčkou a bramborovo-houskovými špalíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vodě s kořením, nebo přímo v polévce uvařené hovězí maso, servírované nakrájené na kostky, spolu se smetanovou omáčkou připravenou ze smetany, cukety, mrkve, medu a dalších surovin a s bamborovo-houskovými přílohovými knedlíky ozdobenými mrkví.


Ingredience:
500 ghovězího masa předního
1,5 lvody
1-2 ksbobkové listy
několik kuliček nového koření
několik kuliček celého pepře
sůl
nebo hovězí maso uvařené v polévce
Na omáčku:
3 ksstředně velké mrkve
3 kskuličky nového koření
1 ksvětší červená cibule
1/2 ksmalé cukety
1 kelímeksmetany ke šlehání (33 %)
řepkový olej
ocet
med
sůl
Na bramborovo-houskové špalíky s mrkví:
500 gbrambor
110 gpolohrubé mouky
110 gdětské krupice
1 vrchovatá lžičkasoli do vody, ve které se vaří knedlíky
1 vrchovatá lžičkasoli do knedlíků
1 ksvětší mrkev
1 ksvajíčko

Postup:

1. Očištěné a omyté maso zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme dokud není maso měkké (podle potřeby doléváme vodou), pokud máme maso z hovězí polévky, můžeme použít toto
2. Na 2 lžících řepkového oleje si do sklovata orestujeme na velmi drobno pokrájenou červenou cibuli, mrkev a cuketu, které obě krátce předtím nastrouháme na jemno
3. Po chvíli vše zalijeme hrnkem hovězího vývaru, osolíme (přiměřeně), k zelenině přihodíme 3 kuličky nového koření a vše necháme nějakou chvíli podusit
4. Pak přilijeme 2 lžíce octa a smetanu ke šlehání (33 %), ještě chvíli vaříme, jakmile je omáčka hotová, tak o ní přimícháme 2 lžíce medu nebo po ochutnání můžeme trochu medu přidat, podle toho, jak má kdo rád nebo nerad sladké omáčky
5. Zcela ke konci vaření vyndáme 3 kuličky nového koření a celou omáčku pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem
6. Doměkka provařené hovězí maso, které jsme uvařili dle bodu 1. tohoto receptu, nebo maso, co se předtím vařilo v polévce, vyjmeme z hovězího vývaru, pokrájíme na kostičky a přidáme k hotovému knedlíku a omáčce. Příprava bramborovo-houskových špalíků s mrkví:
1. Uvaříme si brambory ve slupce, necháme je zcela vychladnout, pak je oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme je polohrubou moukou, dětskou krupicí, přidáme na kostičky nakrájený tvrdší rohlík nebo housku, přidáme 1 vajíčko, posolíme a z této směsi zpracujeme knedlíkové těsto
2. Hotově zpracované těsto rozřízneme vejpůl uvařenou oloupanou mrkev rozřízneme na dvě půlky a každou z nich vložíme do středu těsta, ze kterého vytvoříme váleček o síle asi tak 5 cm
3. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi tak 20 minut, pak je vyjmeme a necháme nějakou chvíli oschnout, teprve potom je nakrájíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy