REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vařené hovězí maso s mrkvovo-cuketovou omáčkou a bramborovo-houskovými špalíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vodě s kořením, nebo přímo v polévce uvařené hovězí maso, servírované nakrájené na kostky, spolu se smetanovou omáčkou připravenou ze smetany, cukety, mrkve, medu a dalších surovin a s bamborovo-houskovými přílohovými knedlíky ozdobenými mrkví.


Ingredience:
500 ghovězího masa předního
1,5 lvody
1-2 ksbobkové listy
několik kuliček nového koření
několik kuliček celého pepře
sůl
nebo hovězí maso uvařené v polévce
Na omáčku:
3 ksstředně velké mrkve
3 kskuličky nového koření
1 ksvětší červená cibule
1/2 ksmalé cukety
1 kelímeksmetany ke šlehání (33 %)
řepkový olej
ocet
med
sůl
Na bramborovo-houskové špalíky s mrkví:
500 gbrambor
110 gpolohrubé mouky
110 gdětské krupice
1 vrchovatá lžičkasoli do vody, ve které se vaří knedlíky
1 vrchovatá lžičkasoli do knedlíků
1 ksvětší mrkev
1 ksvajíčko

Postup:

1. Očištěné a omyté maso zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme dokud není maso měkké (podle potřeby doléváme vodou), pokud máme maso z hovězí polévky, můžeme použít toto
2. Na 2 lžících řepkového oleje si do sklovata orestujeme na velmi drobno pokrájenou červenou cibuli, mrkev a cuketu, které obě krátce předtím nastrouháme na jemno
3. Po chvíli vše zalijeme hrnkem hovězího vývaru, osolíme (přiměřeně), k zelenině přihodíme 3 kuličky nového koření a vše necháme nějakou chvíli podusit
4. Pak přilijeme 2 lžíce octa a smetanu ke šlehání (33 %), ještě chvíli vaříme, jakmile je omáčka hotová, tak o ní přimícháme 2 lžíce medu nebo po ochutnání můžeme trochu medu přidat, podle toho, jak má kdo rád nebo nerad sladké omáčky
5. Zcela ke konci vaření vyndáme 3 kuličky nového koření a celou omáčku pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem
6. Doměkka provařené hovězí maso, které jsme uvařili dle bodu 1. tohoto receptu, nebo maso, co se předtím vařilo v polévce, vyjmeme z hovězího vývaru, pokrájíme na kostičky a přidáme k hotovému knedlíku a omáčce. Příprava bramborovo-houskových špalíků s mrkví:
1. Uvaříme si brambory ve slupce, necháme je zcela vychladnout, pak je oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme je polohrubou moukou, dětskou krupicí, přidáme na kostičky nakrájený tvrdší rohlík nebo housku, přidáme 1 vajíčko, posolíme a z této směsi zpracujeme knedlíkové těsto
2. Hotově zpracované těsto rozřízneme vejpůl uvařenou oloupanou mrkev rozřízneme na dvě půlky a každou z nich vložíme do středu těsta, ze kterého vytvoříme váleček o síle asi tak 5 cm
3. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi tak 20 minut, pak je vyjmeme a necháme nějakou chvíli oschnout, teprve potom je nakrájíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy