REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vařené hovězí maso s mrkvovo-cuketovou omáčkou a bramborovo-houskovými špalíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vodě s kořením, nebo přímo v polévce uvařené hovězí maso, servírované nakrájené na kostky, spolu se smetanovou omáčkou připravenou ze smetany, cukety, mrkve, medu a dalších surovin a s bamborovo-houskovými přílohovými knedlíky ozdobenými mrkví.


Ingredience:
500 ghovězího masa předního
1,5 lvody
1-2 ksbobkové listy
několik kuliček nového koření
několik kuliček celého pepře
sůl
nebo hovězí maso uvařené v polévce
Na omáčku:
3 ksstředně velké mrkve
3 kskuličky nového koření
1 ksvětší červená cibule
1/2 ksmalé cukety
1 kelímeksmetany ke šlehání (33 %)
řepkový olej
ocet
med
sůl
Na bramborovo-houskové špalíky s mrkví:
500 gbrambor
110 gpolohrubé mouky
110 gdětské krupice
1 vrchovatá lžičkasoli do vody, ve které se vaří knedlíky
1 vrchovatá lžičkasoli do knedlíků
1 ksvětší mrkev
1 ksvajíčko

Postup:

1. Očištěné a omyté maso zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme dokud není maso měkké (podle potřeby doléváme vodou), pokud máme maso z hovězí polévky, můžeme použít toto
2. Na 2 lžících řepkového oleje si do sklovata orestujeme na velmi drobno pokrájenou červenou cibuli, mrkev a cuketu, které obě krátce předtím nastrouháme na jemno
3. Po chvíli vše zalijeme hrnkem hovězího vývaru, osolíme (přiměřeně), k zelenině přihodíme 3 kuličky nového koření a vše necháme nějakou chvíli podusit
4. Pak přilijeme 2 lžíce octa a smetanu ke šlehání (33 %), ještě chvíli vaříme, jakmile je omáčka hotová, tak o ní přimícháme 2 lžíce medu nebo po ochutnání můžeme trochu medu přidat, podle toho, jak má kdo rád nebo nerad sladké omáčky
5. Zcela ke konci vaření vyndáme 3 kuličky nového koření a celou omáčku pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem
6. Doměkka provařené hovězí maso, které jsme uvařili dle bodu 1. tohoto receptu, nebo maso, co se předtím vařilo v polévce, vyjmeme z hovězího vývaru, pokrájíme na kostičky a přidáme k hotovému knedlíku a omáčce. Příprava bramborovo-houskových špalíků s mrkví:
1. Uvaříme si brambory ve slupce, necháme je zcela vychladnout, pak je oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme je polohrubou moukou, dětskou krupicí, přidáme na kostičky nakrájený tvrdší rohlík nebo housku, přidáme 1 vajíčko, posolíme a z této směsi zpracujeme knedlíkové těsto
2. Hotově zpracované těsto rozřízneme vejpůl uvařenou oloupanou mrkev rozřízneme na dvě půlky a každou z nich vložíme do středu těsta, ze kterého vytvoříme váleček o síle asi tak 5 cm
3. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi tak 20 minut, pak je vyjmeme a necháme nějakou chvíli oschnout, teprve potom je nakrájíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy