Sladké veganské mlsání, valentýnský dort připravený podle receptu České veganské společnosti.
Ingredience:
Těsto: | |
2 a 1/2 hrnku | polohrubé mouky |
1 a 1/2 hrnku | rostlinného mléka (nejlépe sójové, kokosové nebo oříškové) |
1 a 1/2 hrnku | cukru |
2/3 hrnku | rostlinného oleje |
1/2 hrnku | rostlinného jogurtu nebo jablečného pyré |
500 g | mražených malin |
2 lžíce | citronové šťávy |
2 lžičky | kypřícího prášku |
1 lžička | jedlé sody |
špetka soli | |
vanilka | |
Krém: | |
300 g | veganské bílé čokolády |
1 a 1/4 hrnku | tuhé části kokosového mléka |
Ostatní: | |
dvě dortové formy, papír na pečení |
Postup:
- Pro přípravu krému dáme kokosové mléko do rendlíku a zahřejeme na mírném ohni. Přidáme čokoládu a důkladně vyšleháme do hladké konzistence. Krém přendáme do misky a necháme vychladnout, poté přikryjeme fólií a dáme odpočinout na několik hodin do lednice. Po vychlazení krém vyšleháme.
- V míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse smícháme rostlinné mléko, jogurt, olej a citronovou šťávu. Obě části metličkou promícháme dohromady a těsto rozdělíme do dvou dortových forem vyložených papírem na pečení.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut.
- Maliny rozvaříme s trochou cukru (asi 15 minut) do husta, rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Dort po vychlazení překrojíme, naplníme malinovým rozvarem a krémem a ozdobíme ovocem.
Recept k článku: Valentýnské menu nejen pro vegany
Poznámka:Zdroj: veganskaspolecnost.cz