Pečený moučník z mouky, vajec, cukru, másla, mléka a vanilkové esence, po upečení potřený jahodovou polevou.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
200 g | cukru krupice |
200 g | másla + na vymazání |
2 lžičky | kypřicího prášku do pečiva |
2 lžičky | vanilkové esence |
2 lžíce | mléka |
4 ks | vajec |
Na polevu: | |
175-200 g | moučkového cukru |
3-4 ks | středně velkých jahod |
Postup:
1. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, krupicový cukr, rozklepnutá vejce, změklé máslo nakrájené na menší kousky, mléko, vanilkovou esenci a vyšleháme lehké nadýchané těsto
2. Připravené těsto nalijeme na plech vyloženým pečicím papírem, uhladíme, vložíme do vyhřáté trouby na na 180 °C (horkovzdušné na 160 °C) a pečeme dozlatova asi 35-40 minut, poté necháme 5 minut chladnout na plechu, pak necháme vychladnout na mřížce
3. Očištěné jahody promačkáme přes síto do mísy, přidáme moučkový cukr a šleháme, až bude poleva hladká i lesklá a bude se chytat na lžíci
4. Upečený korpus potřeme jahodovou polevou a až poleva zatvrdne, moučník nakrájíme a podáváme, nebo zabalíme do fólie, kde bez úhony vydrží 5 dní.