REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V láku naložená krkovice, vyuzená teplým kouřem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejprve v láku naložené kusy krkovice, několikrát přeložené, pak vyuzené v udírně horkým kouřem při teplotě 60-70 °C cca 6-8 hodin.


Ingredience:
1-1,5 kgkrkovice (při větším množství jsou ideální kusy 1-1,5 kg velké)
3-4 ksstroužky česneku zhruba na 1 kg masa
20-30 gPragandy (nakládací rychlo sůl) - množství na 1-1,5 kg masa!
vhodná nádoba s poklopem
Na lák (na 1 l):
1 lvody
60 gPragandy
10 gcukru (lze vynechat!)

Postup:
  1. Krkovice opereme, očistíme, tučné ale necháme! Maso nasolíme, na 1 kg dáme tak 20-25 g Pragandy, potřeme prolisovanými stroužky česneku, necháme dva dny v lednici odležet.
  2. Maso naložíme do láku, necháme v lednici nejméně 10 dnů, ale klidně až 21 dnů naložené, pěkně zatížené něčím těžkým, musí být úplně potopené. Každé 2 až 3 dny jednotlivé kusy obrátíme, přeskládáme a zkontrolujeme zda nálev krásně voní.
  3. Před samotným uzením maso vytáhneme z láku, opláchneme pod studenu tekoucí vodou a necháme důkladně oschnout, můžeme si pomoci papírovými ubrousky.
  4. Zavěšujeme do vyhřáté udírny na 60-70 °C nejlépe zavěšené na háky, udíme cca 6-8 hodin, podle typu udírny.
  5. Vyuzené kusy krkovice stačí nechat odpočinout 10 až 15 minut a pak se již dají nakrájet a konzumovat, ale skvělé jsou i plátky takto vyuzené krkovice studené!

Příprava láku:

  1. Na  1 l vody dáme 60 g Pragandy
  2. Vodu přivedeme k varu, nasypeme sůl, jakmile se rozpustí i cukr, necháme na mírném zdroji tepla probublávat cca 10 minut, pak zdroj tepla vypneme a necháme lák úplně prochladnout.
Doporučení:

Pokud by nálev při kontrole zapáchal, museli bychom maso vytáhnout, opláchnout a opět naložit do nového nálevu, ale většinou se to nestává. Podobně lze vyudit i jiné části vepřového masa, například vepřový bok.

Poznámka:

Lák lze ještě dochutit česnekem, bylinkami, kořením…ale není to potřeba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou

Gastronomické klenoty z vašich regionů, které si podmaní vaše chutě! Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Recepty ze surovin ze sousedství

Příchod podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy