REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V láku naložená krkovice, vyuzená teplým kouřem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejprve v láku naložené kusy krkovice, několikrát přeložené, pak vyuzené v udírně horkým kouřem při teplotě 60-70 °C cca 6-8 hodin.


Ingredience:
1-1,5 kgkrkovice (při větším množství jsou ideální kusy 1-1,5 kg velké)
3-4 ksstroužky česneku zhruba na 1 kg masa
20-30 gPragandy (nakládací rychlo sůl) - množství na 1-1,5 kg masa!
vhodná nádoba s poklopem
Na lák (na 1 l):
1 lvody
60 gPragandy
10 gcukru (lze vynechat!)

Postup:
  1. Krkovice opereme, očistíme, tučné ale necháme! Maso nasolíme, na 1 kg dáme tak 20-25 g Pragandy, potřeme prolisovanými stroužky česneku, necháme dva dny v lednici odležet.
  2. Maso naložíme do láku, necháme v lednici nejméně 10 dnů, ale klidně až 21 dnů naložené, pěkně zatížené něčím těžkým, musí být úplně potopené. Každé 2 až 3 dny jednotlivé kusy obrátíme, přeskládáme a zkontrolujeme zda nálev krásně voní.
  3. Před samotným uzením maso vytáhneme z láku, opláchneme pod studenu tekoucí vodou a necháme důkladně oschnout, můžeme si pomoci papírovými ubrousky.
  4. Zavěšujeme do vyhřáté udírny na 60-70 °C nejlépe zavěšené na háky, udíme cca 6-8 hodin, podle typu udírny.
  5. Vyuzené kusy krkovice stačí nechat odpočinout 10 až 15 minut a pak se již dají nakrájet a konzumovat, ale skvělé jsou i plátky takto vyuzené krkovice studené!

Příprava láku:

  1. Na  1 l vody dáme 60 g Pragandy
  2. Vodu přivedeme k varu, nasypeme sůl, jakmile se rozpustí i cukr, necháme na mírném zdroji tepla probublávat cca 10 minut, pak zdroj tepla vypneme a necháme lák úplně prochladnout.
Doporučení:

Pokud by nálev při kontrole zapáchal, museli bychom maso vytáhnout, opláchnout a opět naložit do nového nálevu, ale většinou se to nestává. Podobně lze vyudit i jiné části vepřového masa, například vepřový bok.

Poznámka:

Lák lze ještě dochutit česnekem, bylinkami, kořením…ale není to potřeba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy