REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V láku naložená krkovice, vyuzená teplým kouřem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejprve v láku naložené kusy krkovice, několikrát přeložené, pak vyuzené v udírně horkým kouřem při teplotě 60-70 °C cca 6-8 hodin.


Ingredience:
1-1,5 kgkrkovice (při větším množství jsou ideální kusy 1-1,5 kg velké)
3-4 ksstroužky česneku zhruba na 1 kg masa
20-30 gPragandy (nakládací rychlo sůl) - množství na 1-1,5 kg masa!
vhodná nádoba s poklopem
Na lák (na 1 l):
1 lvody
60 gPragandy
10 gcukru (lze vynechat!)

Postup:
  1. Krkovice opereme, očistíme, tučné ale necháme! Maso nasolíme, na 1 kg dáme tak 20-25 g Pragandy, potřeme prolisovanými stroužky česneku, necháme dva dny v lednici odležet.
  2. Maso naložíme do láku, necháme v lednici nejméně 10 dnů, ale klidně až 21 dnů naložené, pěkně zatížené něčím těžkým, musí být úplně potopené. Každé 2 až 3 dny jednotlivé kusy obrátíme, přeskládáme a zkontrolujeme zda nálev krásně voní.
  3. Před samotným uzením maso vytáhneme z láku, opláchneme pod studenu tekoucí vodou a necháme důkladně oschnout, můžeme si pomoci papírovými ubrousky.
  4. Zavěšujeme do vyhřáté udírny na 60-70 °C nejlépe zavěšené na háky, udíme cca 6-8 hodin, podle typu udírny.
  5. Vyuzené kusy krkovice stačí nechat odpočinout 10 až 15 minut a pak se již dají nakrájet a konzumovat, ale skvělé jsou i plátky takto vyuzené krkovice studené!

Příprava láku:

  1. Na  1 l vody dáme 60 g Pragandy
  2. Vodu přivedeme k varu, nasypeme sůl, jakmile se rozpustí i cukr, necháme na mírném zdroji tepla probublávat cca 10 minut, pak zdroj tepla vypneme a necháme lák úplně prochladnout.
Doporučení:

Pokud by nálev při kontrole zapáchal, museli bychom maso vytáhnout, opláchnout a opět naložit do nového nálevu, ale většinou se to nestává. Podobně lze vyudit i jiné části vepřového masa, například vepřový bok.

Poznámka:

Lák lze ještě dochutit česnekem, bylinkami, kořením…ale není to potřeba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy