REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzený sumec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyuzený sumec je skvělá gastronomická delikatesa. Tento recept je na naloženého sumce vyuzeného v balíčkách horkým kouřem.


Ingredience:
1 kssumce nejlépe do 120 cm délky
Na lák:
5 lvody
0,8 kgsoli
100 gcukru
(cibule, česnek, citronová šťáva či bylinky na dochucení)

Postup:

1. Vykuchaného a omytého sumce naporcujeme zhruba na 15 cm velké kusy, páteř je tvrdá, silná, maso tedy nařízneme k páteři a přesekneme sekáčkem s nožem, je to dost pracné
2. Naporcované kusy naložíme do láku, solení na sucho se hodí spíše pro menší ryby jako cejny, pstruhy atd. Lák připravíme svařením 5 l vody, spolu s 0,8 kg soli a 0,1 kg cukru, podle vlastního uvážení můžeme ještě okořenit cibulí, česnekem, citronovou šťávou či bylinkami. Po vychladnutí nálev nalijeme na naporcované maso
3. Maso necháme v láku minimálně 8 hodin, u větších kusů klidně 12 hodin. Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vyvážeme důkladně potravinářským provázkem, podobně jak se váže balík na poštu, zakončíme ale očkem pro zavěšení háčku. Vyvázané kusy masa pověsíme s háčky na tyčky do vyhřáté udírny
4. Zpočátku topíme více suchým dřevem, které dává málo kouře, ale menší plamen, aby kusy rybího masa rychle oschly. Používáme bukové dřevo nebo švestku, třešeň lze i kombinovat. Postupně zvedáme teplotu kolem 90-100 °C, kterou udržuje zhruba 1 hodinu, aby se svalovina propekla ve všech vrstvách. Když se kůže začíná lesknout, přidáváme mokré dřevo pro vytvoření kouře, máme –li dřevo suché, stačí pár kusů namočit na chvíli do kýble z vodou a mokré přiložit na topeniště. Udíme teplým kouřem zhruba při 60-80 °C, podle velikostí balíčků rybího masa, zhruba 3-5 hodiny. Správně vyuzený sumec musí být křehký, maso se odděluje od páteře, povrch je suchý, vybarvený do hněda a maso ztratilo syrovou chuť
5. Vyuzeného sumce konzumujeme ještě teplého nebo i za studena.

Doporučení:

Přebytky je možné uložit na několik dnů do lednice, ovšem dobře zabalené v uzavřených nádobách nebo sáčkách, aby nenačichly kouřem ostatní potraviny v lednici, má totiž omezenou trvanlivost!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy