Orestovaný pórek zalitý omáčkou a zakrytý plátky vařeného uzeného bůčku. (Švédsko)
Ingredience:
4 ks | plátky vařeného uzeného bůčku |
1 ks | žloutku |
500 g | očistěného pórku |
50 g | tuku |
30 g | hladké mouky |
4 dl | mléka |
4 lžíce | strouhaného tvrdého sýra |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Z poloviny dávky tuku a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem, rozšleháme, osolíme, opepříme a dobře povaříme
2. Pórek nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a podusíme doměkka na kousku rozpáleného tuku
3. Měkký pórek rozložíme do vymaštěné zapékací misky, přelijeme omáčkou, do níž jsme vmíchali větší díl strouhaného sýra a žloutek
4. Potom posypeme zbylým sýrem a poklademe tenkými plátky bůčku
5. Vše zapečeme v dobře vyhřáté troubě tak, aby bůček byl chřupavý.
– Příloha: Vařené nebo pečené brambory.
Poznámka:– Příprava jíšky viz.: Jíška .