REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzené domácí makrely

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makrely jsou volně v prodeji, zkuste si je vyudit sami, překvapí Vás jejich jemná chuť a teplé z udírny jsou delikatesa. Mě se poštěstilo pár jich dostat od kamaráda nachytané v Norsku, překvapily i lepší chutí, než ty průmyslově zpracované a prodávané v obchodech.


Ingredience:
makrely v celku, nejlépe čerstvé
hrubozrnná sůl
(olej s kořením na ryby)

Postup:

1. Makrely opláchneme a jemně potřeme solí na povrchu i v břišních dutinách, makrely mají měkké maso a solení na sucho je pro ně optimální (při naložení do slaného nálevu maso až příliš změkne a je jako bláto)
2. Nasolené ryby necháme odpočinout 4-6 hodin, pak je osušíme čistým hadrem a vkládáme na síta do udírny
3. Během uzení teplým kouřem, při teplotě asi 90-100 °C, je občas otočíme, udíme tak 1 hodinu.

Doporučení:

Ke konci uzení můžeme makrely potřít olejem rozmíchaným z kořením na ryby, ale makrely jsou sami o sobě tučné dost, tak to není třeba. Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

Poznámka:

Autor receptu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy