Připravte si doma, pomocí udící pistole, úžasné pikantní uzené máslo, skvělé především jako surovina při grilování, či pečení různých druhů mas, ale i ryb či zeleniny.
Ingredience:
Rozpis asi na 150 g másla: | |
125 g | změklého másla |
4 ks (asi 60 g) | velké zelené chilli papričky bez semínek nasekané nahrubo |
2 ks | nasekané stroužky česneku |
2 lžíce | nasekaného koriandru |
kůra z 1 limety | |
mořská sůl | |
štěpky z ořechovce | |
food procesor, udicí pistole, pečící papír |
Postup:
- Na pánvi rozehřejte 10 g másla. Přidejte česnek a chilli a opékejte, až změknou. Do misky food procesoru vložte zbývající suroviny a mixujte, až se suroviny rozmixují a smíchají. Okořeňte.
- Přendejte hotové máslo do mísy a zakryjte potravinovou fólií. Do spalovací komory udicí pistole vložte štěpky z ořechovce. Konec hubice vložte pod potravinovou fólii, aby směřovala na hotové máslo. Utěsněte potravinovou fólii. Zapněte udicí pistoli na vysokou rychlost a zapalte štěpky. Přepněte udicí pistoli na nižší rychlost a kouř nechte v míse, dokud mísa nebude plná hustého kouře. Vyjměte konec hubice a utěsněte potravinovou fólii. Nechte působit asi 3 minuty.
- Nakrájejte pečicí papír asi na 30 cm kostky, máslo vložte do středu a zabalte; konce papíru utěsněte. Máslo skladujte v chladničce asi
2 týdny.
Recept k článku: Kouř – netradiční ingredience ve vaší kuchyni
Poznámka:Zdroj: www.sagecz.cz