Jedna z variant na chutné přílohové knedlíky ochucené špekem.
Ingredience:
200 g | uzeného boku |
200 g | sádla |
100 g | hrubé mouky |
50 g | slaniny |
7 ks | nejlépe den starých rohlíků |
2 ks | vejce |
1/4 l | mléka |
1,5 lžičky | soli |
na špičku nože muškátového květu | |
mletý černý pepř | |
voda |
Postup:
1. Slaninu a nejlépe den staré rohlíky nakrájíme na kostičky
2. Do trouby dáme na pekáč nebo pánev rozškvařit sádlo a slaninu, pak nasypeme kostičky pečiva a necháme je orestovat, pekáč vytáhneme a necháme vychladnout
3. Do vychladlého základu přidáme hrubou mouku, na kostičky nakrájený uzený bůček nebo zbytky uzeného, osolíme, okořeníme pepřem, dochutíme špetkou muškátového květu, vše zalijeme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce
4. Vypracujeme těsto, ze kterého mokrýma rukama vytvarujeme kulaté knedlíky o něco menší, než je velikost tenisového míčku
5. Tyrolské knedlíky vaříme ve vroucí osolené vody asi 12-15 minut.
Tyrolské knedlíky podáváme například s kyselým zelím, přelité na sádle usmaženou cibulkou. Dobré jsou ale i se špenátem, nebo jako příloha k pečenému masu.
Poznámka:Do tyrolských knedlíků se také často přidává nasekaná petrželka.