V období Velikonoc se v Řecku peče tento spletený chléb, který se skládá z velmi bohatého těsta s vysokým obsahem cukru a tuku.
Ingredience:
4-5 šálků | polohrubé mouky |
1/2 šálku | másla |
1/2 šálku | medu |
1/2 šálku | mléka |
3 kapky | anýzového oleje |
2 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
1 ks | droždí |
1/4 l | vlažné vody |
1 lžíce | čerstvě nastrouhané pomerančové kůry |
1 lžíce | anýzovky |
1 lžička | čisté vanilky |
1 lžička | soli |
vařená vejce obarvená na červeno (lze jich dát i několik, ale stačí i jedno) |
Postup:
1. Rozpuštěné máslo s tekutým medem smícháme s mlékem, po vychladnutí do mléka zamícháme rozdrobené kvasnice, směs pak promícháme s ostatními přísadami a dvěma šálky mouky
2. Necháme kynout, po 5 minutách přidáme zbytek mouky, zpracujeme těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem, což bude trvat cca 45 minut
3. Z vykynutého těsta vytvarujeme tři provazce, spleteme je do copu, který zatočíme do tvaru bochánku, nahoru umístíme uvařené vejce
4. Pletenec necháme dalších 20 minut odpočinout a mírně nakynout
5. V troubě vyhřáté na 180-190 °C pečeme asi 30 minut, přibližně 10 minut před koncem pečení potřeme povrch tsoureki vejcem rozšlehaným s vodou a posypeme jej sezamovými semínky.