REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třikrálový věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tříkrálový věnec je tradiční pečený moučný pokrm z kynutého těsta a oříškové náplně.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
80 gpískového cukru
30 gdroždí
250 mlmléka
1 ksvejce nebo žloutek
1/4 lžičkysoli
moučkový cukr na posypání hotového věnce
hladká mouka na pomoučení válu
vymazanou dortovou formu
Na náplň:
300 gstrouhaných lískových (vlašských) oříšků
100 gcukru
50 grozinek
100 mlmléka
1 ksbalíček skořicového cukru
1 ksvejce

Postup:

1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku
2. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk
4. Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce můžeme použít elektrický hnětač)
5. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme (dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná) 6. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku silnou 1 cm
7. Náplň rovnoměrně naneseme na těsto, to pak stočíme a upravíme ve vymazané formě do tvaru šneku
8. Necháme 30 minut odpočinout, těsto nezapomeneme propíchat špejlí (aby se nám při pečení dostala ven pára)
9. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C cca 50 minut (v některých starých receptech se doporučuje nejprve na 15 minut zapéci na 190-200 °C a pak teplotu snížit a dopékat pozvolna)
10. Upečený věnec posypeme moučkovým cukrem.

Příprava náplně: Oříšky smícháme s cukrem, vajíčkem, skořicovým cukrem a rozinkami, promícháme, přilijeme mléko a opět směs důkladně zamícháme.

Poznámka:

Tento sladký věnec naše babičky připravovali také v remosce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy