REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třikrálový věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tříkrálový věnec je tradiční pečený moučný pokrm z kynutého těsta a oříškové náplně.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla nebo rostlinného tuku
80 gpískového cukru
30 gdroždí
250 mlmléka
1 ksvejce nebo žloutek
1/4 lžičkysoli
moučkový cukr na posypání hotového věnce
hladká mouka na pomoučení válu
vymazanou dortovou formu
Na náplň:
300 gstrouhaných lískových (vlašských) oříšků
100 gcukru
50 grozinek
100 mlmléka
1 ksbalíček skořicového cukru
1 ksvejce

Postup:

1. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku
2. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk
4. Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce můžeme použít elektrický hnětač)
5. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme (dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná) 6. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku silnou 1 cm
7. Náplň rovnoměrně naneseme na těsto, to pak stočíme a upravíme ve vymazané formě do tvaru šneku
8. Necháme 30 minut odpočinout, těsto nezapomeneme propíchat špejlí (aby se nám při pečení dostala ven pára)
9. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C cca 50 minut (v některých starých receptech se doporučuje nejprve na 15 minut zapéci na 190-200 °C a pak teplotu snížit a dopékat pozvolna)
10. Upečený věnec posypeme moučkovým cukrem.

Příprava náplně: Oříšky smícháme s cukrem, vajíčkem, skořicovým cukrem a rozinkami, promícháme, přilijeme mléko a opět směs důkladně zamícháme.

Poznámka:

Tento sladký věnec naše babičky připravovali také v remosce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy