REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tříkrálová sekanice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté maso naplněné nakládanou zeleninou, ale i listy špenátu či mangoldu, vytvarované do tvaru šišky, upečené v troubě v alobalu.


Ingredience:
500 gmletého vepřového masa (možno i mix hovězí + vepřové)
1 malá plechovkakukuřiček Bonduelle
1/2 kelímku30 % smetany (v dietnější verzi dáme smetanu na vaření)
cca 2 lžíceplnotučná či dijonská hořčice
2 ksnožičky dobré klobásky (měla jsem drůbeží s tvarůžky)
1 kskostku bujónu (já jsem dala houbovou), ale toto lze vynechat
baby špenát (lze nahradit mraženým listovým, magoldem atp)
paprikové koření
citronový pepř
sůl
a ještě: pevný alobal a lžíci oleje na jeho potření

Postup:
  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme smetanu, koření, řádně prohňácáme a dáme v uzavíratelné nádobě do lednice, ideálně přes noc
  2. V den D si připravíme dostatečně velký obdélník alobalu, který potřeme olejem, před tím se ochutnáním mleté směsi přesvědčíme, zda jí nic nechybí, eventuálně dochutíme a dokořeníme
  3. Nyní na naolejovaný alobal rozprostřeme mletou směs, ideálně do obdélníkového útvaru, potřeme hořčicí a poklademe náplní z kukuřice, klobásky, špenátu a karotky
  4. Teď do sebe kopnem paňáčka nějakého dobrého truňku, protože nastanou nervy … budeme motat a tvarovat šišku … těm, co to budou dělat, nezávidím … ale my to nevzdáme a pomáháme si tím alobalem … jde to, věřte mi
  5. Po sakrování a proklínání autorky rcp, máme šišku … heuréka! Po obvodu šišky rozdrobíme kostku bujónu či jinou (ale nemusíme)
  6. Teď alobal pečlivě uzavřeme do tvaru gondoly, ať nám nevyteče výborná šťávička, gondolu přendáme do pekáčku, do poloviny gondoly nalijeme vodu, kterou dle potřeby v průběhu pečení doléváme
  7. Pečeme na 220 °C (horkovzduch) cca 1 hoďku, poté alobal, majíce na tlapkách chňapky, obezřetně rozevřeme, nasajeme úžasnou vůni a vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 180 °C a ještě 15 minut dopečeme kůrčičku
  8. Je to dobré jak teplé, s brambůrkami, přelitými tou vynikající šťávičkou, tak i po studenu s chlebem … hezky to vypadá i jako součást obložené mísy.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy