REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tříkrálová sekanice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté maso naplněné nakládanou zeleninou, ale i listy špenátu či magoldu, vytvarované do tvaru šišky, upečené v troubě v alobalu.


Ingredience:
500 gmletého vepřového masa (možno i mix hovězí + vepřové)
1 malá plechovkakukuřiček Bonduelle
1/2 kelímku30 % smetany (v dietnější verzi dáme smetanu na vaření)
cca 2 lžíceplnotučná či dijonská hořčice
2 ksnožičky dobré klobásky (měla jsem drůbeží s tvarůžky)
1 kskostku bujónu (já jsem dala houbovou), ale toto lze vynechat
baby špenát (lze nahradit mraženým listovým, magoldem atp)
paprikové koření
citronový pepř
sůl
a ještě: pevný alobal a lžíci oleje na jeho potření

Postup:

1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme smetanu, koření, řádně prohňácáme a dáme v uzavíratelné nádobě do lednice, ideálně přes noc
2. V den D si připravíme dostatečně velký obdélník alobalu, který potřeme olejem, před tím se ochutnáním mleté směsi přesvědčíme, zda jí nic nechybí, eventuálně dochutíme a dokořeníme
3. Nyní na naolejovaný alobal rozprostřeme mletou směs, ideálně do obdélníkového útvaru, potřeme hořčicí a poklademe náplní z kukuřice, klobásky, špenátu a karotky
4. Teď do sebe kopnem paňáčka nějakého dobrého truňku, protože nastanou nervy … budeme motat a tvarovat šišku … těm, co to budou dělat, nezávidím … ale my to nevzdáme a pomáháme si tím alobalem … jde to, věřte mi
5. Po sakrování a proklínání autorky rcp, máme šišku … heuréka! Po obvodu šišky rozdrobíme kostku bujónu či jinou (ale nemusíme)
6. Teď alobal pečlivě uzavřeme do tvaru gondoly, ať nám nevyteče výborná šťávička, gondolu přendáme do pekáčku, do poloviny gondoly nalijeme vodu, kterou dle potřeby v průběhu pečení doléváme
7. Pečeme na 220 °C (horkovzduch) cca 1 hoďku, poté alobal, majíce na tlapkách chňapky, obezřetně rozevřeme, nasajeme úžasnou vůni a vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 180 °C a ještě 15 minut dopečeme kůrčičku
8. Je to dobré jak teplé, s brambůrkami, přelitými tou vynikající šťávičkou, tak i po studenu s chlebem … hezky to vypadá i jako součást obložené mísy.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy