Trhané maso je jednou z nejoblíbenějších příprav masa posledních let. A po právu. Lahodné šťavnaté chuti a jemné konzistenci se jen těžko odolává. Zvláště pokud maso správně dochutíte a nepodceníte ani přílohu. My jsme zvolili šťouchané brambory s houbami.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
800 g | vepřové prorostlé plece |
2 lžíce | plnotučné hořčice |
2 lžíce | kremžské hořčice |
2 lžíce | protlaku |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na brambory a houby: | |
500 g | brambor |
200 g | hub |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
koření ZEGITA Original | |
vepřové sádlo | |
petržel listová | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Vepřovou plec nakrájíme na menší kousky. Osolíme a opepříme a dobře vmasírujeme oba druhy hořčice a protlak do masa. Nejlépe ho necháme přes noc odstát.
- Marinované maso dáme do trouby v pekáčku s trochou vody a pečeme ho na 90 °C do měkka 5 až 6 hodin.
- Hodinu před dopečením masa dáme vařit oloupané a nakrájené brambory.
- Cibuli a česnek nakrájíme najemno a zpěníme na vepřovém sádle, poté přidáme houby pokrájené na menší kousky. Směs hezky opečeme a dochutíme solí a pepřem.
- Vařené brambory přecedíme a rozšťoucháme. Nakonec vmícháme směs cibule, česneku a hub. Ve šťouchaných bramborách můžeme rozpustit ještě trochu vepřového sádla. Dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou a kořením ZEGITA Original.
- Měkké maso vyndáme z trouby a můžeme ho vidličkou natrhat. Výpek použijeme jako šťávu k masu.
Chuť brambor je v tomto receptu dotvořena ručně vyráběným kořením ZEGITA, které produkuje malá rodinná firma v Ostřetíně v Pardubickém kraji. Koření se připravuje z devíti druhů regionální zeleniny, která se pomalu suší a mixuje společně se solí. Díky tomu krásně dochutí polévky, omáčky, pomazánky i maso. Letos dostalo koření ZEGITA Original ocenění Regionální potravina v Pardubickém kraji. Více o jeho výjimečné chuti zjistíte na stránkách www.zegita.cz.
Recept k článku: Objevte chuť babího léta s recepty s Regionální potravinou
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz
Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky
Tuňákový steak s chřestem, holandskou omáčkou a bílým vínem