REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Trhané vepřové maso se šťouchaným bramborem a houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trhané maso je jednou z nejoblíbenějších příprav masa posledních let. A po právu. Lahodné šťavnaté chuti a jemné konzistenci se jen těžko odolává. Zvláště pokud maso správně dochutíte a nepodceníte ani přílohu. My jsme zvolili šťouchané brambory s houbami.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
800 gvepřové prorostlé plece
2 lžíceplnotučné hořčice
2 lžícekremžské hořčice
2 lžíceprotlaku
voda
pepř
sůl
Na brambory a houby:
500 gbrambor
200 ghub
3 ksstroužky česneku
1 ksvětší cibule
koření ZEGITA Original
vepřové sádlo
petržel listová
pepř
sůl

Postup:
  1. Vepřovou plec nakrájíme na menší kousky. Osolíme a opepříme a dobře vmasírujeme oba druhy hořčice a protlak do masa. Nejlépe ho necháme přes noc odstát.
  2. Marinované maso dáme do trouby v pekáčku s trochou vody a pečeme ho na 90 °C do měkka 5 až 6 hodin.
  3. Hodinu před dopečením masa dáme vařit oloupané a nakrájené brambory.
  4. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a zpěníme na vepřovém sádle, poté přidáme houby pokrájené na menší kousky. Směs hezky opečeme a dochutíme solí a pepřem.
  5. Vařené brambory přecedíme a rozšťoucháme. Nakonec vmícháme směs cibule, česneku a hub. Ve šťouchaných bramborách můžeme rozpustit ještě trochu vepřového sádla. Dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou a kořením ZEGITA Original.
  6. Měkké maso vyndáme z trouby a můžeme ho vidličkou natrhat. Výpek použijeme jako šťávu k masu.
Doporučení:

Chuť brambor je v tomto receptu dotvořena ručně vyráběným kořením ZEGITA, které produkuje malá rodinná firma v Ostřetíně v Pardubickém kraji. Koření se připravuje z devíti druhů regionální zeleniny, která se pomalu suší a mixuje společně se solí. Díky tomu krásně dochutí polévky, omáčky, pomazánky i maso. Letos dostalo koření ZEGITA Original ocenění Regionální potravina v Pardubickém kraji. Více o jeho výjimečné chuti zjistíte na stránkách www.zegita.cz.

Recept k článku: Objevte chuť babího léta s recepty s Regionální potravinou

Poznámka:

Zdroj: regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy