Další varianta slavného amerického dezertu, tentokrát jde o cheesecake ozdobený třešněmi a želé, plněný smetanovou náplní.
Ingredience:
Na korpus: | |
225 g | máslových sušenek rozemletých na jemno |
120 g | rozpuštěného másla |
100 g | cukru |
1/4 lžičky | soli |
Na tavrohovou náplň: | |
800 g | plnotučného krémového sýra nebo měkkého plnotučného tvarohu |
250 g | moučkového cukru |
3 lžíce | hladké mouky |
1 lžička | jemně nastrouhané pomerančové kůry |
1 lžička | jemně nastrouhané citronové kůry |
1/2 lžičky | vanilkového extraktu |
5 ks | vajec |
2 ks | žloutky |
Na třešňovou polevu: | |
120 g | třešní |
1 balíček | dortového želé |
třešně i se stonky a snítky máty na ozdobu |
Postup:
1. Smícháme rozemleté sušenky spolu s rozpuštěným máslem, cukrem a solí
2. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a sušenkovou směs vtlačíme na dno, dáme ji do mrazáku
3. Troubu předehřejeme na 250 °C, tvaroh pokojové teploty ušleháme s cukrem a moukou v kuchyňském robotu (nebo ručním mixerem) dohladka, přidáme vanilkový extrakt, pak vejce a žloutky, jedno po druhém a šleháme za nízké rychlosti
4. Do větší kulaté zapékací formy vložíme formu s korpusem, na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme, pečeme 15 – 20 minut nebo dokud se dort lehce nenafoukne, pak teplotu snížíme na 95 °C a pečeme dalších 60 minut
5. Dort vyndáme z trouby a okraj dortu ořízneme špičkou nože, abychom uvolnili korpus z formy, přikryjeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, potom vychladíme v lednici alespoň 6 hodin, nejlépe však přes noc
6. Dortové želé připravíme dle návodu na obalu, polovinu třešní přepasírujeme a šťávou z nich želé obarvíme, rozetřeme ho na dort a necháme opět ztuhnout.