Velikonoční beránek z polohrubé mouky, pískového cukru, másla, kakaa a mléka.
Ingredience:
300 g | polohrubé mouky |
200 g | pískového cukru |
120 g | másla nebo rostlinného tuku |
4 ks | vajec |
1 ks | balíčku vanilkového cukru |
1 lžička | kypřicího prášku do pečiva |
1 lžíce | kakaa |
2 dl | mléka |
citrónová šťáva | |
tuk na vymazání plechu | |
hrubá mouka na vysypání formy | |
(čokoládová poleva na potření beránka nebo moučkový cukr na posypání) |
Postup:
1. Změklý tuk, žloutky a cukr utřeme do pěny
2. Postupně střídavě přidáváme vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva
3. Zakapeme citrónovou šťávou a nakonec zjemníme pevně ušlehaným sněhem z bílků
4. Asi 2/
3 těsta nalijeme do tukem dobře vymazané a moukou vysypané formy, do zbylého těsta vmícháme kakao, poté nalijeme na světlé těsto
5. Opatrně špejlí promícháme a stěrkou nahrneme více k okraji formy
6. Pečeme zvolna, při teplotě kolem 170 °C, cca 50 minut
7. Upečeného beránka pak vyndáme z trouby, necháme chvilku stát a potom vyklopíme.
Kdo má rád, beránka potře čokoládovou polevou, ale skvělý je také jen tak pocukrovaný moučkovým cukrem.