REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třené těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na třené těsto.


Ingredience:
200 gmásla nebo rostlinného tuku
170 gmoučkového cukru
250 gpolohrubé mouky
1 bal.vanilkového cukru
4 ksvajec
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

1. Změklé máslo (tuk) utřeme se dvěma třetinami moučkového cukru a vanilkovým cukrem do pěny
2. Postupně přidáváme žloutky a našleháme
3. Do utřené směsi přidáme část prosáté polohrubé mouky
4. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý moučkový cukr, došleháme dohusta a se zbylou polohrubou moukou vmícháme do těsta
5. Těsto naplníme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou
6. V předehřáté troubě na 180°C zvolna pečeme 30-50 minut (podle výšky moučníku)
7. Těsto dochutíme rumem, citronovou šťávou, kůrou z dobře omytého citronu nebo pomeranče, vanilkovým cukrem, instantní kávou, kakaem, strouhaným kokosem, nastrouhanou čokoládou, rozinkami a jiným nakrájeným sušeným ovocem.

Poznámka:

Těsto po přidání mouky už netřeme, protože by se pak lepilo. Suroviny na přípravu třeného těsta by měly mít pokojovou teplotu – lépe se spojí. Do mouky můžeme přidat lžičku prášku do pečiva, který zaručí, že moučník bude nadýchaný. Aby rozinky přidané do těsta neklesly ke dnu, obalíme je po umytí a osušení moukou.Formu vždy musíme dobře vymastit tukem a pak vysypat hrubou moukou, strouhankou nebo nastrouhanými oříšky. Formu plníme těstem do dvou třetin, protože třené těsto hodně nabude. Při plnění formy těsto hrneme od středu více k okrajům, aby povrch upečeného moučníku byl rovný. Velmi důležité je troubu při pečení ze začátku neotvírat, protože tím se prudce zchlazuje a moučník by se mohl srazit a klesnout. Do trouby se podíváme až po 15 minutách, kdy je povrch těsta zapečený.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy