REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třené těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na třené těsto.


Ingredience:
200 gmásla nebo rostlinného tuku
170 gmoučkového cukru
250 gpolohrubé mouky
1 bal.vanilkového cukru
4 ksvajec
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

1. Změklé máslo (tuk) utřeme se dvěma třetinami moučkového cukru a vanilkovým cukrem do pěny
2. Postupně přidáváme žloutky a našleháme
3. Do utřené směsi přidáme část prosáté polohrubé mouky
4. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý moučkový cukr, došleháme dohusta a se zbylou polohrubou moukou vmícháme do těsta
5. Těsto naplníme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou
6. V předehřáté troubě na 180°C zvolna pečeme 30-50 minut (podle výšky moučníku)
7. Těsto dochutíme rumem, citronovou šťávou, kůrou z dobře omytého citronu nebo pomeranče, vanilkovým cukrem, instantní kávou, kakaem, strouhaným kokosem, nastrouhanou čokoládou, rozinkami a jiným nakrájeným sušeným ovocem.

Poznámka:

Těsto po přidání mouky už netřeme, protože by se pak lepilo. Suroviny na přípravu třeného těsta by měly mít pokojovou teplotu – lépe se spojí. Do mouky můžeme přidat lžičku prášku do pečiva, který zaručí, že moučník bude nadýchaný. Aby rozinky přidané do těsta neklesly ke dnu, obalíme je po umytí a osušení moukou.Formu vždy musíme dobře vymastit tukem a pak vysypat hrubou moukou, strouhankou nebo nastrouhanými oříšky. Formu plníme těstem do dvou třetin, protože třené těsto hodně nabude. Při plnění formy těsto hrneme od středu více k okrajům, aby povrch upečeného moučníku byl rovný. Velmi důležité je troubu při pečení ze začátku neotvírat, protože tím se prudce zchlazuje a moučník by se mohl srazit a klesnout. Do trouby se podíváme až po 15 minutách, kdy je povrch těsta zapečený.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy