REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třené těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na třené těsto.


Ingredience:
200 gmásla nebo rostlinného tuku
170 gmoučkového cukru
250 gpolohrubé mouky
1 bal.vanilkového cukru
4 ksvajec
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

1. Změklé máslo (tuk) utřeme se dvěma třetinami moučkového cukru a vanilkovým cukrem do pěny
2. Postupně přidáváme žloutky a našleháme
3. Do utřené směsi přidáme část prosáté polohrubé mouky
4. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý moučkový cukr, došleháme dohusta a se zbylou polohrubou moukou vmícháme do těsta
5. Těsto naplníme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou
6. V předehřáté troubě na 180°C zvolna pečeme 30-50 minut (podle výšky moučníku)
7. Těsto dochutíme rumem, citronovou šťávou, kůrou z dobře omytého citronu nebo pomeranče, vanilkovým cukrem, instantní kávou, kakaem, strouhaným kokosem, nastrouhanou čokoládou, rozinkami a jiným nakrájeným sušeným ovocem.

Poznámka:

Těsto po přidání mouky už netřeme, protože by se pak lepilo. Suroviny na přípravu třeného těsta by měly mít pokojovou teplotu – lépe se spojí. Do mouky můžeme přidat lžičku prášku do pečiva, který zaručí, že moučník bude nadýchaný. Aby rozinky přidané do těsta neklesly ke dnu, obalíme je po umytí a osušení moukou.Formu vždy musíme dobře vymastit tukem a pak vysypat hrubou moukou, strouhankou nebo nastrouhanými oříšky. Formu plníme těstem do dvou třetin, protože třené těsto hodně nabude. Při plnění formy těsto hrneme od středu více k okrajům, aby povrch upečeného moučníku byl rovný. Velmi důležité je troubu při pečení ze začátku neotvírat, protože tím se prudce zchlazuje a moučník by se mohl srazit a klesnout. Do trouby se podíváme až po 15 minutách, kdy je povrch těsta zapečený.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

Pecka z avokáda patří mezi superpotraviny!

Několik vědeckých studí potvrdilo, že i pecka avokáda se může konzumovat. Vědci tvrdí, že obsahuje více živin, než samotné avokádo. A jak pecku konzumovat? Tak to se dozvíte právě v tomto článku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy